Profesioniștii Prowest recomandă

Bucătăria este considerată în majoritatea culturilor drept inima casei și pe bună dreptate: în jurul mesei de bucătărie ne întâlnim seara cu cei dragi, în bucătărie ne invităm prietenii la o șuetă și tot bucătăria a devenit, mai nou, și un spațiu alternativ de lucru, locul în care ne putem retrage cu laptopul, departe de zgomot, pentru a lua parte la conferințele video cu colegii de serviciu.

  • Cum arată bucătăria perfectă?
  • Cel mai bun blat de bucătărie
  • Blaturi din quartz: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din ceramică: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din granit: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din lemn: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din marmură: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din pal melaminat: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din travertin: avantaje și dezavantaje
  • Blaturi din materiale compozite: avantaje și dezavantaje
  • Recomandare blat de bucătărie: 3 modele premium
  • Blat de bucătărie BARENTS
  • Blat de bucătărie IMPERIALE
  • Blat de bucătărie TERRA
  • Cel mai bun material pentru blatul de bucătărie: concluzii

În contextul amintit mai sus devine evident că modul în care ne amenajăm bucătăriile (începând cu alegerea unor blaturi bucătărie potrivite și încheind cu dimensiunile electrocasnicelor sau culorile mobilierului) trebuie să fie gândit în așa fel încât să se plieze perfect atât pe latura funcțională a acestui spațiu, cât și pe latura de spațiu destinat socializării.

În cele ce urmează îți propunem, așadar, să vedem împreună cum putem alege elementul care poate transforma orice bucătărie în bucătăria perfectă pentru tine și familia ta: blatul de bucătărie.

Cum arată bucătăria perfectă?

 

Foto: Pixabay

Bucătăria perfectă, ca noțiune de sine stătătoare, nu există. Bucătăria perfectă este un spațiu personalizat în funcție de preferințele, gusturile, confortul și nevoile fiecăruia dintre noi.

Pentru cineva, o bucătărie perfectă ar putea să însemne un spațiu generos, cu mobiler în tonuri vesele și cu un blat frumos, sofisticat și rezistent, din quartz.

Pentru altcineva, însă, bucătăria perfectă ar putea însemna un spațiu mai mic, cu mobiler minimalist, în tonuri închise și cu un blat din granit.

Nici prima variantă și nici a doua nu sunt greșite: ambele reprezintă bucătăria perfectă raportată la gusturile și exigențele unei anumite persoane.

Cu toate acestea, este drept că există alegeri pe care le poți face și care pot contribui foarte mult la transformarea bucătăriei într-un spațiu cu personalitate, în care să îți facă plăcere să îți petreci timpul.

Recomandarea de bucătărie perfectă pe care o propun specialiștii Prowest: o bucătărie cu mobilier făcut pe comandă, astfel încât fiecare detaliu să se plieze perfect pe dorințele și exigențele tale (găsești inspirație aici și aici) și care să aibă în prim-plan un blat sofisticat, frumos și durabil, din quartz. Quartzul este unul dintre foarte puținele materiale rezistente și rafinate care pot fi integrate cu succes în orice stil de amenajare, însă despre toate acestea vom vorbi în cele ce urmează.

Cel mai bun blat de bucătărie

Așa cum aminteam anterior, recomandarea noastră pentru o bucătărie perfectă este blatul din quartz, însă, așa cum te-am obișnuit, spre deosebire de restul brandurilor similare de pe piață, noi nu ne dorim să îți spunem ce să achiziționezi sau să facem afirmații pe care nu le putem susține și prin argumente. Ne dorim ca de fiecare dată să îți oferim argumente pertinente și informații corecte, cuprinzătoare și clare, astfel ca, în baza acestora, tu să poți lua cea mai bună decizie pentru tine.

Prin urmare, în cele ce urmează îți propunem să vedem împreună care sunt avantajele și dezavantajele diverselor tipuri de blaturi de bucătărie existente pe piață.

Blaturi din quartz

Recomandarea noastră este, așadar, blatul din bucătărie din quartz și îți oferim, mai jos, și o listă cu avantajele și dezavantajele sale. Însă, așa cum vei putea observa și singur(ă), dezavantajele sunt, de fapt, derivate din caracteristicile premium ale acestui material: de exemplu, prețul e firesc să fie ușor mai mare decât al altor tipuri de blaturi, întrucât vorbim de un material foarte frumos, rafinat și durabil, care poate rezista, uneori, toată viața.

Avantaje blaturi quartz

  1. Rezistență mare la umezeala si pete datorită structurii neporoase, nonabsorbante a materiei prime. În plus, quartzul compozit rezistă foarte bine și la acțiunea diverselor alimente si substanțe cu actiune corozivă (oțet, vin, suc de roșii, suc de citrice etc) care pot afecta, de obicei, alte tipuri de blaturi de bucătărie cu structura poroasă (marmură, granit etc).
  1. Consistența culorii rămâne constantă (ceea ce înseamnă că, pe termen lung, aspectul suprafeței blatului din quartz va rămâne impecabil, chiar și după 20 de ani de folosire);
  1. Suprafață antibacteriană (suprafața blaturilor din quartz este non-poroasă și antibacteriană, acesta fiind și motivul pentru care quartzul este recomandat inclusiv atunci când vine vorba de realizarea mobilierului și a altor suprafețe intens folosite de personalul din spitale, clinici și unități stomatologice);
  1. Face față cu brio zgârieturilor (așa cum probabil știi, pe scara de duritate Mohs quartzul bifează un nivel de duritate situat în jurul cifrei 7, în condițiile în care diamantul are 10. Prin urmare, spre deosebire de alte materiale, care se pot zgâria cu ușurință, quartzul este extrem de rezistent);
  1. Versatilitate deosebită (fiind un material foarte frumos și sofisticat, quartzul se integrează perfect în aproape orice stil de amenajare. În plus, un blat din quartz poate fi „asortat” cu ușurință și cu alte elemente realizate din același material, precum scări, podele, pereți, mese, birouri etc.).
  1. Rezistență la căldură (blatul din quartz face față cu brio temperaturilor moderate, până în 120 grade Celsius, suficient cât să reziste activităților uzuale de gătire în bucătărie. De menționat aici că este de evitat totuși sa puneți cratițe sau tigăi încinse direct pe suprafață).
  1. Întreținere extrem de facilă. Optând pentru un blat de quartz scăpați de grija umezelii, a petelor și zgârieturilor. Iar curățarea acestuia este o operațiune simplă și ușoară, care nu are nimic de-a face cu stresul întreținerii unor materiale sensibile la șocuri, apă sau alte substanțe des întâlnite în bucătărie.
  1. Durată de viață foarte mare (durata minimă de viață începe undeva în segmentul 20-25 de ani și, desigur, atunci când le întreții corespunzător, durata de viață se mărește considerabil);

Dezavantaje blaturi quartz

Așa cum aminteam anterior, la acest capitol putem aminti câteva lucruri care sunt, de fapt, false dezavantaje, după cum vei putea observa și singur(ă):

  1. Preț ușor mai ridicat decât al altor tipuri de blat, însă acest lucru derivă din caracteristicile premium ale materialului din care este confecționat. Este firesc ca un blat din quartz să nu aibă același preț precum unul realizat din pal termorezistent sau lemn, de exemplu, de vreme ce rezistența și fiabilitatea în timp, precum și ușurința în întreținere, sunt incomparabile.

În plus, chiar dacă prețul poate fi ușor mai ridicat, investiția se amortizează rapid: odată ce cumperi produsul, ai garanția că nu va mai trebui să îl înlocuiești pentru o perioadă de timp care poate să însemne, uneori, o viață de om. În cazul altor blaturi cu prețuri mai mici vei avea nevoie de înlocuiri mai dese, prin urmare vei sfârși prin a cheltui dublu sau chiar triplu. Pe lângă asta, apare și inconvenientul schimbării unui produs destul de dificil de înlocuit, dezasamblarea și montajul acestuia necesitând persoane calificate.

  1. Se pot monta doar la interior din cauza sensibilității suprafeței de quartz la razele UV. Având în vedere că lastrele de quartz au fost inventate special pentru blaturile de bucătărie și baie din locuințe, acest dezavantaj este unul minor.
  1. Blaturile din quartz sunt disponibile într-o mare varietate de nuanțe și modele, prin urmare de cele mai multe ori îți va fi foarte greu să faci alegerea finală. Acesta este și motivul pentru care Prowest îți oferă consultanță din partea echipei noastre de specialiști: dorim ca astfel să îți ușurăm procesul decizional prin oferirea tuturor informațiilor și sfaturilor de care ai nevoie.

Blaturi din ceramică

 

 Avantaje blaturi ceramică fabricate din lastre

  1. Oferă opțiuni de design variate (suprafețe mate sau lucioase, finisaje tip marmură Carrara sau Calacatta) și pot fi integrate cu ușurință în diverse stiluri de amenajare (minimalist, clasic etc.);
  1. Sunt foarte rezistente (rezistă la temperaturi de peste 1.000 grade Celsius, prin urmare pe blatul din ceramică poți așeza tava sau cratița încinsă fără teama că se va deteriora) și, în plus, sunt rezistente și la zgârieturi, pete, șocuri, la produsele de curățare mai agresive, la raze UV (se pot monta la fel de bine și la exterior).
  1. Se întrețin ușor (având în vedere că este vorba despre un material inert, care nu are și alte substanțe chimice în compoziție, un blat realizat din acest material se curăță foarte ușor, nu vei avea nevoie decât de o lavetă sau de un burete moale și de puțin detergent destinat curățării suprafețelor);
  1. Au un preț relativ avantajos comparativ cu alte materiale care au același tip de finisaj al suprafeței (fiind un material care arată spectaculos, cei mai mulți cumpărători presupun că și prețul este pe măsură, însă, raportat la caracteristicile sale, prețul este unul foarte avantajos).

Dezavantaje blaturi ceramică

  • Se pot sparge, zgâria sau fisura mai ușor decât blaturile din quartz, care sunt mai flexibile;
  • Datorită durității materialului, prelucrarea acestuia necesită scule speciale, timpi de execuție mai mari, în general operațiuni de prelucrare mai laborioase decât blaturile din piatră.

Blaturi din granit

Foto: Pixabay

Avantaje blaturi granit

  1. Datorită aspectului natural al suprafeței conferă o notă de rafinament încăperii;
  2. Materia primă luată direct din natură nu conține chimicale sau alte elemente care pot emite gaze sau radiații nocive;
  3. Rezistă la caldură;
  4. Petele care se depun pe ele pot fi curățate ușor, de obicei folosind doar detergent lichid și apă (cu excepția celor care reușesc să pătrundă în structura materialului).
  5. Rezistente la uzură și zgârieturi;
  6. Paletă destul de bogată de nuanțe și finisaje disponibile;

Dezavantaje blaturi granit

  1. Granitul este poros, ca atare necesită destul de des o impermeabilizare cu lacuri speciale, pe toata perioada folosirii acestuia. Prin urmare, se poate păta ușor în profunzimea structurii materialului dacă nu este tratat corespunzător;
  2. Aceste blaturi se pot fisura relativ ușor dacă sunt montate incorect sau dacă sunt supuse unor șocuri, lovituri puternice;
  3. Costuri mai mari de achiziționare și de montaj comparativ cu blaturile din pal (în special), dar nu numai (unele tipuri de granit sunt destul de scumpe, blaturile putând depăși ca preț inclusiv blaturile din quartz sau marmură);
  4. Transportul și montajul blaturilor din granit sunt operațiuni care necesită mai multă atenție, din cauza sensibilității materialului în zona decupajelor, dar și a posibilelor fisuri din suprafața acestora;
  5. Aspectul unicat al finisajului suprafeței face ca înlocuirea blatului să fie totală, în cazul în care una dintre piesele acestuia se sparge.
  6. Exploatarea carierelor de granit presupune, de regulă, distrugerea mediului înconjurător, ca atare aceste produse nu pot fi considerate eco-friendly.

Blaturi din lemn

Foto: Pinterest

Avantaje blaturi lemn

  1. Sunt ușor de curățat;
  2. Au un aspect clasic aparte, fiind disponibile într-o varietate mare de nuanțe cu fibră caracteristică;
  3. Durata de viață poate fi semnificativă dacă sunt bine întreținute;
  4. Suprafața poate fi tratată pentru a putea rezista la caldură, umezeală și abur.

Dezavantaje blaturi lemn

  1. Se pot zgâria și crăpa destul de ușor dacă nu sunt protejate corespunzător;
  2. În cazul în care reușesc să pătrundă în suprafață, petele de pe un blat din lemn se scot foarte greu;
  3. Se pot decolora în anumite zone atunci când sunt expuse des la umezeală;
  4. Dacă lemnul nu provine din surse sustenabile, prin achiziția unui blat din lemn vei contribui la diminuarea resurselor naturale ale planetei. Este foarte important ca fiecare dintre noi să dezvolte o gândire eco-friendly mai ales acum, când tăierile ilegale de păduri au devenit tot mai dese și când planeta are nevoie, mai mult ca niciodată, ca fiecare dintre noi să fie cât mai responsabil atunci când vine vorba de exploatarea și utilizarea resurselor sale.

Blaturi din marmură

Foto: Pinterest

Avantaje blaturi marmură

  1. Marmura este considerată un material nobil, fiind folosită, așa cum știm de mii de ani, în amenajări. Suprafața sa are o strălucire naturală aparte, care reflectă lumina, ea devenind, astfel, un material ideal pentru amenajarea spațiilor mai puțin generoase pentru că „păcălește” ochiul și face ca spațiul să pară mai mare;
  2. Materialul se menține în mod natural rece, prin urmare blatul va rămâne la temperatura camerei chiar și atunci când vei așeza vase calde pe el sau când vei porni cuptorul sau alte electrocasnice care produc căldură;
  3. Marmura este mai moale decât granitul, de exemplu, prin urmare poate fi tăiată în forme specifice, care să se plieze cât mai bine pe dimensiunile și spațiul fiecărei bucătării.

Dezavantaje blaturi marmură

  1. Blatul de marmură trebuie protejat încă de la început (și apoi periodic) cu ajutorul lăcuirii. Dacă sari această etapă, atunci materialul va permite infiltrarea ușoară a lichidelor (pentru că, în cazul marmurei, vorbim de o suprafață destul de poroasă). Ca atare, alimente obișnuite din bucătărie precum vinul, sucul de citrice și roșii sau oțetul, pot coroda și păta marmura în profunzime, iar de cele mai multe ori aceste pete sunt foarte greu sau imposibil de îndepărtat.
  2. Datorită structurii fragile și a eventualelor fisuri ascunse, transportul și instalarea unui blat din marmură sunt operațiuni destul de delicate, care necesită foarte multă atenție si experiență. În plus, în timpul folosirii trebuie evitate șocurile sau modificările de planeitate ale corpurilor de mobilă pe care se așază aceste blaturi.
  3. Deși este una din cele mai cunoscute și îndrăgite roci din natură, marmura este disponibilă într-o gamă limitată de culori și nuanțe. În plus, unele tipuri de blaturi devin destul de scumpe, atât din cauza materialului în sine, cât și a costurilor de prelucrare si montaj implicate.
  4. Suprafața sa, deși strălucitoare și unică, se poate matui sau zgâria relativ ușor în decursul folosirii. Acest lucru face ca blaturile din marmură să fie recomandate în bucătăriile în care traficul și procesul de gătire este destul de redus.

Blaturi din pal melaminat

Avantaje blaturi din pal melaminat termorezistent

  1. Prețurile sunt foarte accesibile;
  2. Dacă este vorba de un blat prefabricat, atunci îl poți instala și singur, fără a mai avea nevoie de o echipă de specialiști;
  3. Aceste blaturi sunt destul de rezistente la îndoire, crăpare și abraziune;
  4. Datorită melaminei aplicate pe placa de PAL aceste blaturi sunt disponibile într-o varietate de modele și culori din care poți alege;

Dezavantaje blaturi din pal melaminat

  1. Sunt sensibile la umiditate, zonele delicate fiind atât cantul blatului, cât și decupajele pentru plită și chiuvetă (dacă nu sunt bine sigilate);
  2. Există riscul să se ciobească și să se decojească, iar în timp să-și piardă chiar luciul suprafeței;
  3. Se pot decolora la căldură, iar în cazul unei zone arse nu pot fi refăcute;
  4. Se pot deteriora destul de ușor, caz în care aceste defecte nu vor putea fi remediate;
  5. Palul este un material care nu se distinge prin nimic deosebit, prin urmare ar putea da un aspect „ieftin” bucătăriei tale.

Blaturi din travertin

Foto: Pinterest

Avantaje blaturi travertin

  1. Designul unicat, cu aspectul de clasic pronunțat, care se pretează bucătăriilor amenajate cu lemn, vintage. Gama coloristică include in special nuanțe calde, care pot da o notă specială bucătăriei;
  2. Are un aspect plăcut, iar raportul calitate-preț este, în general, destul de bun.

Dezavantaje blaturi travertin

  1. Travertinul este un material foarte poros, care poate absorbi cu ușurință lichide, prin urmare, atât în momentul instalării în bucătărie, cât și ulterior (destul de des) va necesita o permanentă lăcuire/sigilare;
  2. Fiind vorba de un material destul de moale, travertinul poate fi predispus la zgârieturi si fisuri, așadar va trebui să eviți să il supui șocurilor sau loviturilor cu obiecte grele.
  3. Este supus acțiunii corozive a acizilor, deci va trebui să fii foarte atent(ă) atunci când așezi pe blat diverse băuturi precum suc de citrice, otet sau vin, pentru că îl pot păta cu ușurință;
  4. Este un produs care necesită un plus de grijă la manipulare și montaj, dar și în decursul folosirii ulterioare, din cauza posibilității crescute de fisurare.

Blaturi din materiale compozite

Foto: Pinterest

Avantaje blaturi materiale compozite

  • Rezistă foarte bine la temperaturi mari și la coroziune;
  • Poți alege dintr-o paletă mare de culori și modele;
  • Au o suprafață non-poroasă, prin urmare nu permit infiltrarea și dezvoltarea bacteriilor;
  • În general au o durată mare de viață, prin urmare reprezintă o bună investiție financiară.

Dezavantaje blaturi materiale compozite

  • Prețul este, în general, unul mare;
  • Nu sunt atât de rezistente la loviturile accidentale puternice, acestea putând deteriora suprafața blatului;
  • Montajul se execută doar de către o echipă de specialiști;
  • În general un blat din materiale compozite nu suportă așezarea pe suprafață a tigăilor, oalelor sau a altor obiecte încinse.

Recomandare blat de bucătărie: 3 modele premium

Acum că am văzut împreună care sunt avantajele și dezavantajele principalelor variante de blaturi disponibile în comerț, îți prezentăm și 3 recomandări de blaturi dintre cele mai solicitate din oferta Prowest. Sunt, firește, alegeri subiective, așa că te invităm cu drag să consulți întregul nostru catalog, în care am reușit să strângem o varietate impresionantă de modele și culori care, așa cum am amintit anterior, din păcate nu pot fi prezentate in extenso într-un singur material.

  1. Blat de bucătărie quartz BARENTS

Blatul de bucătărie BARENTS este semnat de unul dintre cele mai cunoscute și apreciate branduri internaționale: Cimstone.

Lastrele de quartz Cimstone sunt importate și furnizate în România exclusiv prin Prowest, care are si atelierul propriu de fabricare, precum si echipe de măsurători/montaj calificate.

Iar dacă vorbim de acest blat în mod special, atunci trebuie să știi că este vorba despre un quartz care are caracteristici premium și care poate fi integrat cu ușurință în aproape orice stil de amenajare.

Într-o nuanță elegantă de alb, acest blat este unul dintre cele mai solicitate din catalogul Prowest. De asemenea, blatul BARENTS are un preț foarte avantajos în raport cu competiția. Ar mai fi de adaugat că în oferta Prowest găsești peste 10 nuanțe de alb (fond uni, ușor pigmentat, tip terrazzo, granulat, marmorat, suprafață în finisaj lucios, mat sau rockface etc.).

Estetică și design impecabile, funcționalitate și durabilitate, rezistență și durată de viață foarte mare - toate aceste atribute transformă acest blat într-unul ideal pentru toate bucătăriile.

  1. Blat de bucătărie quartz IMPERIALE

Blatul de bucătărie IMPERIALE este produs de Prowest din quartz compozit fabricat de Stone Italiana, un alt brand de renume internațional care și-a pus încrederea în noi: în momentul de față produsele Stone Italiana sunt furnizate în România exclusiv prin Prowest.

Blatul de quartz în nuanța de negru IMPERIALE va da o notă de rafinament oricărei bucătării și, în plus, va avea o durată de viață minimă situată în segmentul 25-50 de ani.

Trebuie sa stii ca în oferta Prowest există peste 10 nuanțe de negru (fond uni, ușor pigmentat, tip terrazzo, granulat, marmorat, cu finisaj mat, lucios sau rockface etc.).

  1. Blat de bucătărie quartz TERRA

Blatul de bucătărie TERRA este un produs Prowest fabricat din quartz compozit Cimstone, cu atribute estetice și de funcționalitate premium. Asemenea tuturor produselor pe care le comercializăm, și acest blat este însoțit de un pachet de servicii complete: consultanță, măsurători, transport și montaj.

În plus, în oferta Prowest găsești peste 30 de nuanțe în tonuri marmorate (alb, gri, beige, maro, negru).

Și pentru că știm că perioada post-pandemie este una dificilă din foarte multe de vedere, ne dorim să fim și mai mult alături de tine, așa că îți oferim  discounturi de 12-20% la achiziționarea acestor modele de blaturi.

 

Cel mai bun material pentru blatul de bucătărie: concluzii

Așa cum aminteam la începutul acestui material, bucătăria perfectă nu există. Bucătăria perfectă înseamnă, pentru fiecare dintre noi, altceva.

La fel stau lucrurile și dacă ne referim la cel mai bun blat de bucătărie: cel mai bun blat de bucătărie nu există, de vreme ce criteriile de evaluare ale fiecărui cumpărător sunt diferite, iar exigențele spațiului disponibil în fiecare bucătărie sunt, în fiecare caz, altele.

Toate cele de mai sunt alegeri care depind, în cele din urmă, de o gamă mare de variabile și, desigur, de un grad pe măsură de subiectivism. Cu toate acestea, putem să vorbim, totuși, despre cel mai bun material pentru blatul de bucătărie. În acest caz lucrurile sunt destul de clare: atunci când analizezi cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material, devine evident că blatul din quartz este, de departe, câștigătorul competiției.

Așadar, dacă ești în căutarea unui blat durabil și cu aspect rafinat, pe site-ul nostru găsești o varietate impresionantă din care poți să îl alegi pe cel care corespunde cel mai bine atât gusturilor tale, cât și exigențelor spațiului de care dispune bucătăria.

*****

Cu peste 4.000 de lucrări executate și tot atâția clienți mulțumiți, Prowest este importator exclusiv pe piața din România a produselor semnate de branduri cu renume internațional precum Stone Italiana, Cimstone, Technistone sau Belenco.

Suntem curioși să te cunoaștem, așa că te invităm să răsfoiești catalogul nostru, să alegi produsele dorite și, în cazul în care ai nevoie de informații suplimentare, nu ezita să ne contactezi. O echipă de specialiști Prowest îți stă la dispoziție oricând cu toate sfaturile și recomandările necesare, astfel încât tu să poți face cea mai bună alegere pentru bucătăria ta.

Articolul precedent Cel mai bun cuptor electric [recomandări și criterii de selecție]
Urmatorul articol Bucătării moderne în stil american: tot ce trebuie să știi despre trendul momentului

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii