Cel mai bun cuptor electric [recomandări și criterii de selecție]

Pe vremea bunicilor noștri, orice gospodărie, oricât de modestă, avea, undeva în curte, lângă șopron sau lipit de bucătăria de vară, un cuptor din cărămizi cu vatră.

Și orice cuptor din cărămizi, oricât de modest ar fi fost, aduna în jurul lui toată familia în zilele în care bunica cocea pâine sau în cele de sărbătoare, când mâinile ei scoteau din același cuptor tăvi încărcate cu cozonaci pufoși și rumeni.

Anii au trecut, însă lucrurile nu s-au schimbat prea mult într-o privință: orice casă modernă are și în zilele noastre în centrul bucătăriei un cuptor.

E drept, nu mai este vorba de un cuptor din cărămizi cu vatră, ci de cuptoare electrice moderne, disponibile într-o varietate de modele, cu zeci de funcții speciale și cu design-uri contemporane, care le transformă în obiecte ușor de integrat în orice spațiu și care fac ca gătitul să fie o activitate relaxantă și foarte plăcută.

Dincolo de aceste considerente, varietatea de modele de cuptoare electrice disponibile pe piață este un lucru bun, însă la fel de adevărat este și faptul că multitudinea de modele din care poți alege îngreunează foarte mult procesul decizional.

Tocmai de aceea, ne-am propus ca, în acest articol, să îți prezentăm principalele criterii de selecție de care trebuie să ții cont atunci când cauți un cuptor electric perfect pentru bucătăria ta.

Înainte să trecem în revistă criteriile de selecție pentru cuptoare electrice, îți propunem, însă, să vedem care sunt avantajele pe care le aduce achiziționarea unui cuptor electric.

Cuptor electric: care sunt avantajele achiziției și utilizării acestuia?

Așa cum aminteam anterior, comparativ cu alte tipuri de cuptoare disponibile în comerț, achiziția unui cuptor electric vine la pachet cu o serie mare de avantaje, pe care le vom enumera în cele ce urmează:

  • Permite reglarea precisă a temperaturii

Cele mai multe rețete (și în special cele pentru produse de patiserie sau pentru deserturi) precizează clar o anumită temperatură la care trebuie copt preparatul respectiv.

De exemplu, în cazul unei tarte cu fructe, cuptorul trebuie încins la 180 de grade, iar tarta trebuie să petreacă înăuntru în jur de un sfert de oră.

Spre deosebire de alte tipuri de cuptoare, în cazul unui cuptor electric trebuie doar să setezi temperatura dorită, fără să te mai preocupe faptul că aceasta ar putea varia în timpul procesului de coacere și că tarta cu fructe ar putea să se ardă sau să nu se coacă suficient.

  • Are o viteză de încălzire mare

Dacă ești o persoană care își petrece mult timp în bucătărie sau care pur și simplu adoră să gătească mai mult la cuptor, o să te intereseze, cu siguranță, viteza de încălzire a cuptorului electric ales.

Cuptoarele electrice stau foarte bine și la acest capitol, modelele cu puteri mari având, în general, și diverse funcții de încălzire rapidă, care îți vor fi de mare folos.

  • Nu emite noxe și oferă posibilitatea de a găti sănătos

Spre deosebire de alte tipuri de cuptoare, un cuptor electric nu emite noxe și dioxid de carbon în timpul funcționării, ceea ce înseamnă că și mâncarea preparată cu ajutorul acestuia va fi mai sănătoasă.

În plus, un cuptor electric are o izolare bună a căldurii și a mirosurilor din timpul preparării, ceea ce îi conferă un avantaj suplimentar, comparativ cu alte tipuri de cuptoare.

  • Are un randament foarte bun și reduce gradul de uzură a vaselor

Randamentul unui cuptor electric este, în general, foarte bun (și, cu siguranță, mai bun decât al unui cuptor cu gaz), iar acest lucru se reflectă și în cantitatea mai mică de căldură reziduală pe care o degajă.

Dincolo de aspectul randamentului foarte bun, un cuptor electric mai are și avantajul de a putea reduce gradul de uzură a vaselor utilizate (cu alte cuvinte, un cuptor electric nu degradează vasele la fel de repede precum un cuptor cu gaz, de exemplu).

  • Are o gamă variată de comenzi electronice și programe prestabilite de gătit

Un cuptor electric este foarte ușor de utilizat chiar și pentru aceia dintre noi care nu au o experiență prea bogată în bucătărie.

Acest lucru se datorează, în mare parte, comenzilor și funcțiilor electronice de care dispune (ceasuri electronice, funcții de programare a timpului de gătire cu pornire și oprire automată etc).

De asemenea, dacă vrei să îți ușurezi și mai mult munca, poți să alegi un model de cuptor electric care vine la pachet cu programe prestabilite de gătit.

Aceste cuptoare electrice cu programe prestabilite de gătit te vor ajuta să obții preparatele dorite fără a mai pierde timpul stând lângă cuptor și pândind momentul în care trebuie reglată temperatura sau scos preparatul.

  • Oferă siguranță în utilizare

Dacă ai în casă copii, atunci un cuptor electric este alegerea ideală din punct de vedere al siguranței pe care o poate oferi.

Pe piață există foarte multe modele de cuptoare electrice care permit blocarea comenzilor și a ușii cuptorului, astfel că nu va mai fi nevoie să  interzici accesul celor mici în bucătărie.

În plus, spre deosebire de alte tipuri de cuptoare (care oferă o termoizolație și protecție modestă), un cuptor electric vine la pachet cu o termoizolație superioară și, implicit, cu un grad de protecție mai mare.

Cuptoare electrice: cuptor electric independent sau cuptor electric încorporabil?

Dacă ai decis că vrei să cumperi un cuptor electric și ai început deja să analizezi ofertele, prima dilemă de care te vei lovi este următoarea: cuptor electric independent sau cuptor electric încorporabil?

Răspunsul, în acest caz, va depinde exclusiv de spațiul de care dispune bucătăria ta și de preferințele personale.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva avantaje ale fiecărui model în parte, menite să îți ușureze alegerea.

  • Cuptoare electrice independente

Un cuptor electric independent este ideal, în general, pentru o bucătărie care nu dispune de un spațiu generos și, în al doilea rând, este recomandat persoanelor care nu vor avea nevoie să gătească la cuptor cantități mari de mâncare sau produse voluminoase (cozonaci pentru 6 persoane sau un curcan umplut, de exemplu).

Aceste cuptoare electrice independente sunt potrivite pentru fripturi de dimensiuni medii, pentru pizza sau lasagna (în general, cantitatea maximă pe care o poți găti este pentru 2 persoane), oferind capacități până în 40 l.

În plus, designul fiind unul compact, aceste cuptoare electrice nu vor ocupa prea mult spațiu: pot fi așezate pe blatul de bucătărie sau chiar pe o masă.

Ar mai fi de spus că gama de cuptoare electrice independente are, în mod evident, prețuri mai mici, comparativ cu gama de modele încorporabile, însă nu oferă nici pe departe toate dotările celor din urmă.

Cu toate acestea, pentru scenariile culinare amintite anterior, cuptoarele electrice independente sunt mai mult decât suficiente.

  • Cuptoare electrice încorporabile

De cealaltă parte, un cuptor electric încorporabil poate deveni din start cel mai bun cuptor electric pentru bucătăria unei persoane care are o familie numeroasă sau care adoră să gătească cantități mari de mâncare.

Cu un volum intern de până la 80 l, un cuptor electric încorporabil oferă un spațiu interior suficient de mare pentru a putea pregăti o gamă variată de preparate voluminoase, dar și feluri de mâncare mai pretențioase, care necesită condiții speciale de coacere.

În plus, pe piață există și modele de cuptoare electrice încorporabile care oferă metode suplimentare de preparare a alimentelor, precum cea cu aburi.

Acestea din urmă se pot dovedi utile mai ales pentru persoanele care vor să aibă un stil de viață cât mai sănătos și care își doresc ca mâncarea pregătită să își păstreze intacte proprietățile nutritive.

Singurul dezavantaj al unui cuptor electric încorporabil ar putea fi prețul, însă, dacă punem în balanță multiplele avantaje pe care le oferă și dotările de vârf cu care vine la pachet, prețul este mai mult decât justificat.

Cel mai bun cuptor electric: criterii pentru a putea face cea mai bună alegere

Acum că am aflat împreună care sunt cele mai populare modele de cuptoare electrice disponibile în comerț, e timpul să trecem în revistă criteriile care te pot ajuta să alegi cel mai bun cuptor electric pentru bucătăria ta.

În general, este bine să știi că poți analiza un cuptor electric în funcție de: puterea și eficiența energetică, numărul de funcții pentru gătire, numărul de programe prestabilite, performanțele generale ale modelului, aspectul estetic, calitatea materialului din care este fabricată carcasa, sistemul de încălzire, temperaturile minime și maxime de lucru și așa mai departe.

Detaliem toate aceste criterii de selecție în cele ce urmează:

  • Materialele din care sunt fabricate carcasa și geamul

Dacă îți dorești un cuptor electric care să reziste în timp și care să își mențină caracteristicile de performanță, nu trebuie să faci rabat de la calitatea materialelor din care este realizat.

Acest principiu se aplică, în mod evident, și în cazul materialului din care este confecționată carcasa.

Îți recomandăm să îți îndrepți atenția către materiale de calitate precum oțel inoxidabil, inox, inox anti-amprentă, iar în cazul geamurilor este de preferat ca acestea să fie termorezistente (în contextul temperaturii mari care se creează în interiorul cuptorului este recomandat să alegi un model cu geam bine izolat, fie că e vorba de geam dublu din sticlă sau de geam vitroceramic).

În comerț există, așa cum este firesc în cazul oricărui produs, o multitudine de variante, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale: de exemplu, cuptoarele electrice cu sticlă securizată sunt alegerea ideală pentru o bucătărie contemporană, modernă, care ține pasul cu timpul actual, însă nu trebuie neglijat faptul că acestea sunt mai sensibile la șocuri mecanice, așa că, dacă alegi un asemenea model, ar trebui să fii foarte atent(ă) să nu te pui în pericol.

Ai mai putea opta și pentru modele de cuptoare electrice din tablă emailată, care sunt ușor de întreținut, însă au dezavantajul de a da un aspect mai retro spațiului în care sunt amplasate.

  • Puterea și clasa energetică

Atunci când alegi un model de cuptor electric, trebuie să ai în vedere puterea și eficiența energetică a acestora.

În general, o clasă energetică mai bună te ajută să faci economii la energie, lucru care va putea fi ușor de cuantificat și de observat în factura la energie electrică.

Dincolo de acest considerent, este bine să ai în vedere și faptul că un cuptor electric încorporabil poate ajunge să aibă o putere de până la 3.600 W. În aceste condiții (cu alte cuvinte, în condițiile unui consum ridicat), devine și mai importantă alegerea unui model de cuptor electric care să aparțină unei clase energetice care să te ajute să contrabalansezi acest aspect.

  • Sistemul de încălzire

În general, în comerț vei găsi modele cu sistem de încălzire static și modele cu sistem de încălzire prin convecție.

Modelele de cuptoare electrice cu sistem de încălzire static au avantajul de a fi mai ieftine, însă nu oferă rezultatele pe care le pot oferi cele cu convecție (acest lucru se întâmplă, în linii mari, pentru că un cuptor electric cu sistem de încălzire static e prevăzut cu o zonă activă termic cu rol în iradierea căldurii în spațiul intern).

De cealaltă parte, gama de cuptoare electrice cu sistem de încălzire prin convecție este formată din modele cu un ventilator intern care circulă aerul cald din interior și uniformizează temperaturile. Cu alte cuvinte, interiorul cuptorului electric va fi încălzit în mod egal, iar procesul de coacere va fi unul uniform și rapid.

  • Funcțiile de care dispune

Așa cum aminteam anterior, în funcție de modelul ales, cuptoarele electrice pot veni la pachet cu o gamă variată de funcții.

Cele mai populare sunt cele care îți oferă posibilitatea de a găti la abur, la rotisor sau la grill, funcția timer, care îți permite să programezi momentul în care începe procesul de coacere și momentul în care acesta trebuie să se încheie, funcția de decongelare rapidă a alimentelor etc.

De asemenea, modelul de cuptor electric ales poate include și alte funcții speciale, utile pentru prepararea corectă a produselor de patiserie sau a deserturilor (pregătirea acestora este, de cele mai multe ori, destul de pretențioasă).

Este important să amintim și funcția de autocurățare (sau de curățare automată), care ușurează mult procesul de întreținere a cuptorului electric pe termen lung.

Aceasta poate fi catalitică (are la bază panouri catalitice (funcționează ca absorbant pentru grăsime și pentru alte tipuri de murdărie), pirolitică (are la bază un procedeu special de curățare a murdăriei, care utilizează temperaturile înalte) sau hidrolitică (are la bază curățarea cu ajutorul aburului).

Ideal ar fi să alegi un model de cuptor electric care să aibă cât mai multe funcții pentru că, pe termen lung, îți vei diversifica lista de preparate pe care le gătești acasă și este posibil să ai nevoie de tot felul de funcții de care nu ai fi crezut că vei avea nevoie.

  • Numărul de programe prestabilite

La fel ca și în cazul funcțiilor, este recomandat să achiziționezi un cuptor electric cu cât mai multe programe prestabilite.

Un cuptor electric cu o gamă variată de programe prestabilite îți va permite să gătești corect și mult mai ușor anumite preparate (programele pentru pește, pui, pâine sau pentru prăjituri se vor dovedi, cu siguranță, foarte utile pe termen lung pentru că te ajută să economisești timp și să faci alte lucruri în timpul în care, în mod normal, ar trebui să supraveghezi reglarea temperaturii și momentul în care preparatul trebuie scos din cuptor).

Programele prestabilite ale unui cuptor electric pot fi de ajutor atunci când nu ai experiență în bucătărie: cu ajutorul unui program pentru pește, de exemplu, poți să introduci peștele în cuptor, după care vei selecta programul pentru pește și asta e tot, nu mai trebuie să ajustezi alți parametri pe care i-ai ajusta în mod normal (precum temperatură, timp de gătire etc).

  • Temperaturile minime și maxime de lucru

Temperatura minimă pe care o poate asigura un cuptor electric este importantă pentru derularea optimă a anumitor moduri de gătire (de exemplu, pentru modul slow cooking sau pentru cel care asigură menținerea preparatelor calde).

De cealaltă parte, temperatura maximă pe care o poate atinge un cuptor electric este un indiciu în privința performanțelor generale ale modelului ales (cuptoarele electrice performante ating temperaturi peste 300 de grade Celsius).

  • Accesorii pentru gătit și numărul de rafturi

Dacă vorbim despre accesorii pentru gătit, este important să știi că unele modele de cuptoare electrice pot veni la pachet cu tăvi pentru brioșe, rotisor, frigărui, multiple tăvi pentru copt și grătare, precum și cu mănuși de protecție.

Alegerea finală a unui model de cuptor electric nu ar trebui să pună un foarte mare accent pe posibila lipsă a unora dintre aceste accesorii, însă, să recunoaștem, prezența unei tăvi speciale pentru brioșe sau a unui rotisor se poate dovedi foarte utilă atunci când ai dispoziția să gătești ceva mai deosebit.

În ceea ce privește rafturile (sau brațele), este recomandat să alegi un cuptor electric cu un număr mare de brațe pentru că acestea îți vor oferi foarte multe posibilități de a regla nivelul pe care așezi tava sau tăvile.

De asemenea, cuptoarele electrice cu un număr mai mare de brațe permit gătirea concomitentă a mai multor feluri de mâncare, prin urmare achiziția unui asemenea model te poate salva în cazul în care familia ta este numeroasă și chiar și în perioada sărbătorilor, când vei avea nevoie să pregătești mai multe feluri de mâncare într-un timp scurt.

Mai trebuie să menționăm și faptul că unele modele de cuptoare electrice sunt prevăzute cu brațe telescopice. Este vorba, practic, de brațe extensibile care asigură o mai mare ușurință în manipularea tăvilor și a preparatelor. Brațele telescopice sau extensibile elimină inclusiv riscul de a murdări inutil cuptorul, atunci când scoți preparatele pentru a le verifica.

  • Siguranța în utilizare și posibile elemente care o pot amplifica

Printre cele mai importante dotări pe care le pot avea cuptoarele electrice se numără elementele: termostat de siguranță, geam exterior/panouri frontale, butoane și mânere termoizolante, brațe telescopice, picioare antiderapante sau sistem corespunzător de iluminare pentru interior.

Dacă rolul unora dintre elementele menționate anterior este mai mult decât evident, în cazul altora lucrurile sunt mai complexe. Astfel, dacă vorbim despre termostatul de siguranță, e bine să știi că acesta este foarte important pentru că poate întrerupe alimentarea cu energie electrică atunci când cuptorul electric se supraîncălzește (vorbim, în acest caz, de o supraîncălzire cauzată de utilizarea incorectă a cuptorului electric sau de funcționarea defectuoasă a unei componente).

De cealaltă parte, elemente precum brațele telescopice sau iluminatul intern sunt importante, la rândul lor, pentru că pot preveni diverse accidente minore.

Prezența elementelor exterioare termoizolante este vitală în cazul în care în bucătărie vor avea acces și copiii: elementele termoizolante pot duce la evitarea unor posibilele arsuri care pot rezulta în urma atingerii accidentale a mânerului cuptorului electric, a geamului exterior și așa mai departe.

  • Garanția oferită de producător

Înainte să faci achiziția este foarte important să verifici și garanția. Majoritatea producătorilor oferă o garanție de 12 luni sau 24 de luni, însă există și magazine care asigură o garanție extinsă.

Dacă modelul pe care l-ai ales nu vine la pachet cu niciun fel de garanție, ideal ar fi să te orientezi nu doar către un alt model, ci și către un alt magazin/producător.

  • Reputația producătorului

Un cuptor electric este o investiție pe termen lung, prin urmare este important să alegi cel mai bun cuptor electric care se încadrează în bugetul disponibil.

În plus, calitatea mâncării va fi influențată de caracteristicile cuptorului electric ales, deci alegerea capătă o dimensiune și mai importantă prin prisma faptului că, pe termen lung, modelul ales poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra sănătății familiei tale.

Unde găsești un cuptor electric care să bifeze caracteristici premium și un preț corect?

În contextul criteriilor enumerate pe parcursul acestui articol este evident de ce e vitală alegerea unui cuptor electric fabricat de un producător de renume, ale cărui produse să fie garantate atât de existența îndelungată a brandului respectiv pe piață, cât și de recenziile favorabile ale cumpărătorilor.

Printre cele mai căutate cuptoare electrice în acest moment se numără cele produse de Smeg și Wald, pe care le găsești și în magazinul nostru online.

Toate produsele semnate de brandurile internaționale Smeg și Wald sunt foarte ușor de folosit și revoluționare din punct de vedere al dotărilor și funcțiilor oferite – fiecare model pe care îl comercializăm a fost gândit special pentru a aduce arta gătitului perfect și calitatea profesională a preparatelor din restaurantele cu stele Michelin la tine în bucătărie.

Filosofia producătorilor care au creat cuptoarele electrice din portofoliul nostru este una simplă: în bucătărie, totul gravitează în jurul cuptorului, prin urmare acesta trebuie să funcționeze impecabil și să te ajute să obții cele mai bune rezultate cu putință.

Concluzia? Dacă ții cont măcar de o parte dintre criteriile enumerate pe parcursul acestui articol, șansele să găsești cel mai bun cuptor electric pentru bucătăria ta cresc considerabil.

Iar dacă ai încheiat procesul de documentare și ești deja în etapa în care îți dorești să faci o achiziție, te invităm să descoperi cuptoarele electrice semnate Smeg și Wald din portofoliul Prowest.

De asemenea, în cazul în care dorești informații suplimentare despre oricare dintre produsele disponibile în catalogul Prowest, nu ezita să ne contactezi – o întreagă echipă de specialiști îți stă la dispoziție cu toate sfaturile și recomandările necesare pentru ca tu să poți face cea mai bună alegere pentru tine și familia ta.

Articolul precedent Despre quartz: specialiștii Prowest răspund la cele mai frecvente întrebări
Urmatorul articol Profesioniștii Prowest recomandă

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii