Despre quartz: specialiștii Prowest răspund la cele mai frecvente întrebări

Blatul este „inima” oricărei bucătării, iar alegerea acestuia trebuie să ocupe un loc prioritar atunci când renovăm sau când amenajăm bucătăria din noua locuință.

Pentru ca investiția financiară să fie una optimă, blatul de bucătărie pe care îl achiziționezi ar trebui să bifeze caracteristici tehnice de excepție precum durată de viață mare, ușurință în întreținere, rezistență la pete, șocuri, zgârieturi, durabilitate excelentă etc.

Toate caracteristicile enumerate mai sus (și multe altele, după cum vom vedea în acest material) se regăsesc în blaturile din quartz compozit, care în ultimii ani au și câștigat, de altfel, o uriașă popularitate în rândul cumpărătorilor din lumea întreagă.

Ca fapt divers, și Asociația Companiilor Producătoare de Blaturi pentru Baie și Bucătărie din Statele Unite a desemnat quartzul drept cel mai apreciat material în rândul cumpărătorilor nord-americani.

În cele ce urmează te invităm, așadar, să vedem care sunt întrebările pe care potențialii cumpărători le adresează cel mai frecvent atunci când vin în magazin să achiziționeze un blat de bucătărie realizat din acest frumos material.

Ce este quartzul compozit și cum se obține?

Quartzul este, așa cum aminteam și mai sus, unul dintre cele mai frumoase materiale naturale și, totodată, și unul dintre cele mai rezistente (rezistența quartzului pe scara Mohs este depășită doar de cea a diamantului și topazului).

Datorită acestor calități remarcabile, quartzul a fost unul dintre materialele preferate ale meșterilor din antichitate, care îl foloseau pentru a crea bijuterii de o frumusețe inegalabilă.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre quartz compozit, trebuie să știi că acesta este, practic, o piatră recompusă care are în compoziție cristale de cuarț natural (într-o proporție care poate ajunge până la 95%), alături de diverși coloranți și lianți speciali.

Așadar, cele de mai sus sunt, în linii mari, motivele pentru care în prezent quartzul compozit este folosit atât la fabricarea blaturilor, cât și la fabricarea pardoselilor, scărilor interioare și, în general, a unei varietăți foarte mari de obiecte care trebuie să întrunească atât caracteristici estetice deosebite, cât și caracteristici excepționale de rezistență sau durabilitate.

De ce să aleg un blat din quartz compozit?

Blaturile din quartz compozit au o serie de avantaje care le transformă în alegerea ideală pentru oricare bucătărie:

  • Sunt foarte rezistente la umezeală datorită structurii neporoase și nonabsorbante a materiei prime;
  • Fac față cu brio substanțelor cu acțiune corozivă care pot afecta suprafața unui blat (precum oțet, vin, suc de roșii, suc de citrice etc.);
  • Aspectul suprafeței unui blat din quartz poate rămâne impecabil chiar și după mulți ani de folosire intensă, atunci când suprafața este întreținută corespunzător;
  • Suprafața blaturilor din quartz este antibacteriană, prin urmare un asemenea blat este alegerea ideală pentru o casă în care există și copii;
  • Un blat din quartz rezistă la zgârieturile care pot afecta cu ușurință alte tipuri de blaturi;
  • De asemenea, un blat din quartz compozit este foarte rezistent la căldură și la temperaturile ridicate (până la 150 de grade Celsius) care se întâlnesc frecvent în bucătărie;
  • Se întreține cu ușurință: pentru a-l curăța nu vei avea nevoie decât de o lavetă umedă și de puțin lichid de curățare;
  • Durata de viață a unui blat din quartz este foarte mare: un asemenea blat poate rezista chiar și peste 25 de ani;
  • Este foarte versatil, prin urmare poate fi integrat cu ușurință în aproape toate tipurile de amenajări sau design interior.

Ce culori și modele sunt disponibile?

În cazul blaturilor din quartz compozit vei descoperi că alegerea finală se va dovedi destul de dificilă pentru că diversitatea modelelor și culorilor disponibile în magazine este una cu adevărat impresionantă.

Blaturile din quartz compozit sunt disponibile, de asemenea, într-o varietate la fel de mare de finisaje, cu suprafețe lucioase, mate sau texturate (rockface) sau în culori marmorate, uni ori cu diverse alte efecte deosebite, care pun foarte frumos în valoare spațiul pe care îl înnobilează.

De altfel, Prowest are permanent pe stoc peste 70 de nuanțe, din peste 150 de modele disponibile în ofertă, prin urmare șansele să nu găsești ceea ce cauți sunt destul de mici.

Pentru a descoperi toate modelele și culorile disponibile te invităm să consulți catalogul nostru și, în cazul în care ai nevoie de informații suplimentare, nu ezita să ne contactezi, îți stăm la dispoziție cu toate sfaturile și recomandările necesare pentru ca tu să poți face cea mai bună alegere pentru bucătăria ta.

Ce profile de cant se pot executa?

Echipa Prowest s-a specializat în execuția unei game elaborate de profile de cant în stil clasic sau modern, de la cele slim cu grosime de 1-2 cm și până la cele masive de 4-6 cm, profile al caror luciu se obține prin prelucrare pe utilaje specializate prin șlefuire cu apă.

În general, la fabricarea blaturilor din quartz sunt folosite lastre cu o grosime de 1.3, 2 sau chiar 3 cm. Cantul vizibil poate avea aceeași dimensiune sau, prin îmbinarea altor piese adiacente, poate fi dus spre grosimi de 3, 4, 6 centimetri sau chiar mai mari, atunci când există cerințe speciale de design din partea cumpărătorului.

Așadar, fie că este vorba de canturi simple sau speciale, Prowest garantează că acestea vor fi executate astfel încât să nu existe nicio diferență vizibilă între calitatea luciului suprafeței și cea a marginilor șlefuite.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre un anumit profil de cant nu ezita să ne contactezi, o echipă de consultanți specializați îți stă tot timpul la dispoziție.

Ce decupaje pot fi executate?

Blaturile executate de Prowest au toate decupajele necesare (pentru plită, pentru chiuvetă, pentru bateria de bucătărie, dar și decupaje care pot fi realizate suplimentar pentru prize încorporate în blat, pentru prize de perete, pentru încadrare în diverse nișe etc.).

În plus, dacă achiziționezi o chiuvetă care se montează sub blat, decupajul va necesita profilare și șlefuire, cu alte cuvinte va avea nevoie de o operațiune specială suplimentară pe care specialiștii de la Prowest o execută cu ajutorul apei. În acest caz, la noi beneficizi și de montajul chiuvetei pe blatul aferent.

Prowest garantează precizia și etanșeitatea fiecărei lucrări, astfel că achiziția ta să poată fi o investiție de care să te bucuri pe termen lung.

Dacă ai nevoie de informații suplimentare, nu ezita să ne contactezi, îți stăm la dispoziție oricând.

Cât de greu se întreține un blat din quartz compozit?

Fiind vorba de un material foarte frumos și elegant, quartzul este perceput de majoritatea potențialilor cumpărători drept un material delicat, care necesită grijă în întreținere.

Adevărul este, însă, că un blat din quartz este foarte ușor de întreținut. Pentru a putea avea grijă corespunzător de un blat din quartz compozit nu vei avea nevoie decât de o lavetă și de lichid de curățare obișnuit. De asemenea, în unele cazuri se pot folosi o cremă non-abrazivă și un burete pentru a curăța petele și urmele mai pronunțate.

Este important însă de menționat faptul că ar trebui să eviți să expui blatul la substanțe chimie puternice și la solvenți agresivi (cu alte cuvinte, la produse care conțin acizi sau baze). Cu toate acestea, acest mic inconvenient poate fi ușor depășit pentru că astfel de substanțe nu se folosesc de obicei într-o bucătărie.

Dacă ții cont de aceste mici recomandări te vei putea bucura de un blat cu o suprafață impecabilă pentru o perioadă îndelungată de timp.

Este quartzul compozit termorezistent

Comparativ cu alte materiale, quartzul compozit acceptă mai ușor expunerea la temperaturi, însă trebuie să știi că, în general, toate tipurile de piatră pot avea de suferit atunci când sunt expuse brusc la schimbări rapide de temperatură.

Prin urmare, deși quartzul compozit este mai tolerant la expunerea de scurtă durată la temperaturi moderate (până in 150 grade Celsius), este de evitat să așezi pe blat oale sau tăvi încinse.

Pot să tai sau să toc alimente pe un blat din quartz compozit?

Având în vedere că vorbim la bază despre un material cu duritate 7 pe scara Mohs, care este depășit doar de diamant și topaz, quartzul este foarte rezistent.

Prin urmare poți tăia și toca alimente pe blatul din quartz compozit fără grija că va avea de suferit in profunzimea suprafeței. Cu toate acestea, pentru a proteja strălucirea naturală a luciului suprafeței este totuși recomandat să folosești un suport de tăiere.

Ce garanție are un blat din quartz?

Fiecare blat din quartz compozit achiziționat de la Prowest are o garanție de doi ani. În plus, garantăm că blaturile din quartz au o durată de viață de cel puțin 25 de ani, atunci când sunt întreținute corespunzător.

De asemenea, este important de menționat că la achiziția blatului din quartz vei primi un certificat de garanție pe care nu îl poți transmite altei persoane. Dincolo de acest aspect, ca în cazul oricărui alt produs, este bine să știi că nu vei putea beneficia de garanție dacă nu respecți regulile de întreținere și de utilizare specificate de producător.

Cu nu mai puțin de 54.000 de clienți mulțumiți și în calitate de importator și furnizor exclusiv al blaturilor Cimstone, Stone Italiana, Technistone sau Belenco, Prowest garantează că toate blaturile din quartz comercializate respectă cele mai înalte standarde de calitate.

Top 10 culori de blaturi din quartz compozit recomandate în 2020

Blaturile din quartz compozit vin într-o mare varietate de modele și finisaje, așa că alegerea finală se poate dovedi destul de dificilă. Lucrurile se pot complica și mai mult atunci când vine vorba de alegerea culorii blatului: ce culori alegem în așa fel încât să ne asigurăm că urmăm trendurile din domeniu? Și, mai ales, cum putem alege culoarea potrivită pentru bucătăria noastră dintr-o varietate atât de spectaculoasă de culori superbe?

În cele ce urmează te invităm, așadar, să descoperim împreună care sunt recomandările specialiștilor Prowest în materie de nuanțe care vor continua să fie în vogă atât în 2020, cât și anul viitor.

De la nuanțe neutre, precum cele de gri, alb sau negru, la nuanțe interesante și rafinate de maro închis sau bej/crem, cu inserții de cristale de oglindă, opțiunile sunt nelimitate.

Iată care sunt propunerile specialiștilor Prowest:

1.    Blat de bucătărie din quartz compozit OASIS

Această nuanță de crem deschis, ușor pigmentată, este una dintre cele mai cerute nuanțe de quartz compozit marca Cimstone. Nu este de mirare, așadar, că o întâlnim în foarte multe bucătării, fie ele mici, mari, simple sau sofisticate.

Fiind vorba de o nuanță foarte versatilă, care se poate plia cu ușurință pe aproape orice fel de paletă coloristică și pe aproape toate fonturile de mobilier, producătorul o folosește adesea nu numai pentru blaturi din bucătărie, ci și pentru insule de bucătărie sau blaturi de mese.

În plus, aceasta este una dintre nuanțele cel mai des întâlnite și în bucătăriile profesionale, acolo unde estetica deosebită a blatului trebuie să fie întotdeauna completată și de o rezistență deosebită la substanțe acide, la bacterii, zgârieturi, șocuri mecanice etc.

2.    Blat de bucătărie din quartz compozit IMPERIALE 20

 Blat de bucatarie Imeriale

Această nuanță superbă cu suprafata in 3 tipuri de finisaj: lucios, mat sau rockface (texturat), din colecția renumitului producător Stone Italiana, se pretează unei varietăți foarte mari de ambiente de bucătării, de la cele care mizează pe rafinament și clasic și până la cele amenajate într-un stil modern, contemporan, minimalist și chiar industrial.

Din ce în ce mai întâlnit în bucătăriile din întreaga lume, acest tip de quartz este ideal atat pentru blaturi și insule de bucătărie termorezistente, cat si pentru blaturi de baie, glafuri, trepte scări interioare, blaturi de mese si alte diverse suprafețe de lucru sau expunere din domeniul HoReCa.

Dincolo de avantajul eleganței pe care îl imprimă oricărei bucătării, un blat din quartz compozit negru Imperiale 20 își va menține culoarea și suprafata impecabila ani de-a rândul, neavând nevoie de îngrijire specială, așa cum au alte tipuri de blaturi disponibile în comerț.

3.    Blat de bucătărie din quartz compozit KGOLD

Nuanța blaturilor KGOLD se află în preferințele cumpărătorilor produselor Stone Italiana din întreaga lume și pe bună dreptate: fiind vorba de un bej-crem solar, care îi conferă oricărei suprafețe un luciu special, un blat în această nuanță pune de obicei în valoare întreaga bucătărie.

În plus, vorbim despre o nuanță din colecția Kstone, caracterizată de produse cu specificații tehnice de excepție. De altfel, orice blat din această colecție impresionează nu doar prin estetica deosebită, ci și prin caracteristici impresionante: rezistență la temperaturi mari, la pete, șocuri electrice și zgârieturi.

Nu în ultimul rând, această nuanță poate fi integrată cu ușurință atât într-o bucătărie de apartament, cât și într-o bucătărie mai mare, precum cea dintr-o casă sau vilă.

4.    Blat de bucătărie din quartz compozit Pitti

 Blat de bucatarie Pitti

Pitti este un quartz compozit într-o superbă nuanță de gri, din colecția Gloss, semnată de renumitul producător Stone Italiana.

Fiind vorba de o nuanță neutră, aceasta poate fi integrată cu ușurință în orice tip de design interior.

Recomandarea noastră este ca electrocasnicele alese pentru o bucătărie cu  blat din quartz compozit Pitti să aibă culori vesele, vibrante, care să contrasteze cu griul blatului. Efectul final va fi, cu siguranță, unul spectaculos.

5.    Blat de bucătărie din quartz compozit Terra

 Blat de bucatarie Terra

O nuanță precum cea a blatului Terra, produs de Cimstone și importat în România exclusiv de Prowest, poate înnobila orice bucătărie.

Terra este un blat într-o nuanță caldă de bej închis, cu venatură crem deschis și cu aspect marmorat care se potrivește de minune într-o bucătărie amenajată în stil clasic sau contemporan.

Cu toate acestea, poți alege să fii îndrăzneț/îndrăzneață și să integrezi această nuanță specială și în combinații mai puțin obișnuite, de exemplu într-o bucătărie cu elemente vintage sau art deco.

6.    Blat de bucătărie BRILLANTE BIANCO

Blat de bucatarie BRILLANTE BIANCO

Această nuanță din colecția Gloss, produsă de Stone Italiana, impresionează atât prin simplitate, cât și prin eleganța desăvărșită.

Brillante Bianco este un quartz compozit de culoare albă, cu inserții de oglindă și suprafață lucioasă, care nu numai că va oferi rafinament oricărei bucătării, ci și o personalitate aparte.

În plus, toate blaturile comercializate de Prowest au un raport calitate-preț imbatabil, așa că ai toate motivele să alegi să investești inteligent și să achiziționezi un blat îți va transforma bucătăria într-o oază de rafinament și va rezista ani și ani de-a rândul.

7.    Blat de bucătărie din quartz compozit Savana

Blat de bucatarie Savana

Quartzul compozit Savana, produs de Cimstone, oferă un aspect deosebit fiecărei bucătării, grație nuanței elegante care îl înnobilează.

Cu o suprafață lucioasă îmbogățită cu cristale de oglindă inserate, acest blat se va potrivi perfect într-o bucătărie clasică, în care eleganța și simplitatea sunt notele dominante.

În plus, fiind vorba de o nuanță de negru rafinată, aceasta permite nenumărate opțiuni de coloristică în privința pereților, a mobilierului sau a electrocasnicelor. Recomandarea noastră este să optezi fie pentru nuanțe complementare și tonuri de gri sau alb, fie pentru nuanțe cât mai vibrante.

8.    Blat de bucătărie din quartz compozit CALDERA

Blat de bucatarie Caldera

Această nuanță de maro închis, cu inserții de cristale de oglindă, este una dintre nuanțele în vogă atât pentru 2020, cât și pentru anul viitor.

Cu un aspect sofisticat, sobru și totuși cald, acest blat produs de Cimstone (companie ale cărei produse sunt importante și furnizate în România exclusiv prin Prowest) va trasforma orice bucătărie într-un spațiu modern și plăcut.

În plus, caracteristicile și durata de viață a unui blat din quartz compozit sunt impresionante, așa că această achiziție nu trebuie privită drept o simplă cheltuială ci ca o adevărată investiție pe termen lung.

9.    Blat de bucătărie din quartz compozit LAPAZ

Lapaz este un quartz compozit cu aspect de granit, de culoare crem-maro, cu o suprafață lucioasă pigmentată care se va integra perfect mai ales într-o bucătărie amenajată în stil contemporan, modern.

Cu toate acestea, această nuanță crem-maro completează foarte bine și spațiile în care există mobilier de bucătărie în stil clasic sau în culori deschise, calde.

Dincolo de aceste considerente, fiind vorba de o nuanță foarte versatilă, poți experimenta cu integrarea ei și în alte combinații coloristice și tipuri de design interior. Orice ai alege, rezultatul va fi, cu siguranță, unul spectaculos.

10. Blat din quartz compozit CORONA BROWN

Blat de bucatarie Corona

Corona Brown este o varietate de quartz compozit cu aspect marmorat, suprafață lucioasă de culoare maro închis, cu ventură neagră, care va oferi un aspect deosebit bucătăriei tale.

Fiind vorba de o nuanță neutră, poți alege să o integrezi atât în amenajări clasice, cât și în spații cu elemente minimaliste, contemporane sau chiar vintage.

În plus, acest tip de quartz este și foarte rezistent la o gamă largă de pete, șocuri mecanice, zgârieturi și la diverse alte accidente care afectează alte tipuri de blaturi. De asemenea, suprafața acestui blat își va menține culoarea și strălucirea pentru o perioadă lungă de timp, prin urmare ai toate motivele să iei în considerare această opțiune marca Belenco.

În concluzie, acestea sunt culorile pe care specialiștii Prowest le recomandă pentru 2020/2021.

Orice ai alege, nu uita că un blat bine ales poate schimba total atât modul în care arată bucătăria ta, cât și atmosfera din acest spațiu.

Bucătăria rămâne, în cele din urmă, spațiul în care petrecem timp cu cei dragi și în care ne invităm prietenii la o poveste, așa că nu ar trebui să facem rabat de la calitate atunci când alegem elementele care vor influența, pe termen lung, cât de primitor devine acest spațiu-cheie al casei.

Dacă ai nevoie de informații suplimentare despre oricare dintre blaturile disponibile în catalogul nostru, nu ezita să ne contactezi – o echipă de specialiști Prowest îți stă tot timpul la dispoziție cu toate sfaturile și recomandările de care ai nevoie pentru a putea face cea mai bună alegere.

Succes!

Articolul precedent Idei de amenajare a băii: câteva sfaturi care te pot ajuta să obții rezultatul dorit
Urmatorul articol Cel mai bun cuptor electric [recomandări și criterii de selecție]

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii