Despre quartz

De ce să alegeți un blat din quartz

Blaturile din quartz capătă din ce în ce mai multă notorietate în România, reușind să-și creeze o reputație solidă, grație materialului în sine și suprafeței de înaltă calitate. Un blat de bucătărie din quartz concurează acum cu succes alte suprafețe, precum cele naturale, (granit, marmură) sau cele compozite acrilice, având însă o serie de avantaje semnificative. Tocmai de aceea, blaturile de bucătărie din quartz încep să-și găsească din ce în ce mai mult loc în bucătăriile moderne.

Avantajele lor sunt numeroase. Pornind de la rezistența și durabilitatea în timp (au o durată medie de viață de peste 25 de ani) și până la aspectul unic și gama mare de nuanțe disponibile, blaturile de quarț reprezintă soluția perfect adaptată cerințelor contemporane.

Tocmai de aceea, National Kitchen and Bath Association (NKBA) a desemnat quartzul compozit drept alegerea nr. 1 în lume pentru realizarea blaturilor de bucătărie sau baie.

 Vă invităm să descoperiți informații detaliate despre blaturile din quartz:

  • Ce este quartzul compozit
  • Cum se obține un blat din quartz
  • Caracteristicile unui blat din quartz
  • Ce culori și modele sunt disponibile
  • Ce profile se pot executa
  • Ce decupaje se pot executa
  • Unde poate fi folosit quartzul compozit
  • Ce se poate face din quartz compozit
  • Diferenta dintre quartzul compozit si alte materiale
  • Blat de quartz vs blat de granit 
  • Blat de quartz vs blat de marmură 
  • Blat de quartz vs materiale compozite acrilice
  • Blat de quartz vs blat din PAL melaminat
  • Unde nu se recomanda blaturile din quartz
  • Cat costa un blat din quartz compozit
  • Cum se întreține blatul din quartz

  • Ce este quartzul compozit
    Blaturile de bucătărie din quartz sunt fabricate având la bază cristalele naturale de cuarț. Quartz-ul este unul dintre cele mai dure minerale din natură. Duritatea cuarțului este apropiată de cea a diamantului, având valoarea 7 pe scara Mohs, de unde și durabilitatea de neegalat în timp. Cuarțul compozit este, de fapt, o piatră recompusă. Aceasta este obținută dintr-un amestec de până la 95% cristale de cuarț natural, combinat cu rășini poliesterice, pigmenți și elemente de decor (cristale de sticlă, sidef, cristale de siliciu, germaniu, silicon sau galiu).
    Procesul de fabricare unui blat de quartz face ca piatra compozită să nu prezinte dezavantaje care apar în cazul prelucrării granitului, de exemplu, precum aspectul neuniform al modelului (venaturii) sau puncte slabe nevăzute, care pot duce într-un anumit moment la fisurarea materialului sau, mai rău, la spargerea sa.


    Cum se obține un blat din quartz

    Procesul de fabricare a cuarțului compozit începe în cariera de piatră, sursa de proveniență a cristalelor naturale de cuarț. Urmează un proces elaborat de mixare a materialelor prime în care principalul ingredient, cristalele de cuarț natural, se combină cu diverse rășini poliesterice, pigmenți și elemente decorative ce îi dau eleganța și unicitatea specifică. Rolul rășinilor este să lege și să întărească piatra recompusă într-o formă dură și non-poroasă. Aceste calități previn dezvoltarea oricăror bacterii sau microbi pe suprafața de lucru și îi conferă, în același timp, o rezistență deosebită la pete sau zgârieturi. Cuarțul compozit capătă astfel calități net superioare altor pietre precum granit, marmură sau travertin.

    Tehnologia de fabricare a cuarțului compozit a fost inovată și dezvoltată de companiile italiene Stone Italiana și Breton, din dorința de a obține un produs mai rezistent și mai flexibil decât gresia.
    Metoda de fabricare a lastrelor, materia primă pentru blatul din quartz, este patentată și precisă. Pentru a obține o lastră din cuarț se utilizează echipamente speciale, presiuni înalte și vibrații în vid. Lastrele obținute sunt apoi întărite, măsurate și tăiate la dimensiuni precise și lustruite până se obține la strălucirea finală.
    Odată finalizată etapa de obținere a lastrei, urmează execuția propriu-zisă a blatului, prin operațiuni de: debitare, tăiere, îmbinare și șlefuire. Recomandarea, atât pentru obținerea unor produse de calitate, cât și pentru protejarea mediului înconjurător este ca aceste operațiuni să fie executate cu apă.
    O etapă esențială în fabricarea blatului o reprezintă șlefuirea părților vizibile ale acestuia (canturi, decupaje, alte zone).
    Spre deosebire de frezarea sau șlefuirea uscată, unde luciul se obține prin prelucrare îndelungată, ce poate stresa materialul, sau prin ceruire ulterioară, care dispare în timp, luciul obținut prin șlefuirea cu apă este permanent, sigur, prietenos cu mediul și cu o finețe uniformă pe toată suprafața.
    Verificarea unui blat de cuarț se face în toate etapele de producție și montaj, astfel încât produsul final să corespundăși să se potrivească întocmai mobilierului de bucătărie pe care îl înnobilează
    Acesta este, de fapt, și unul dintre secretele Prowest: controlul strict al calității în toate etapele ne face să fim firma cu grad maxim de încredere acordat de clienți.

    Caracteristicile unui blat din quartz
    Calitățile cuarțului compozit fac din acest material alegerea ideală pentru blaturi de bucătărie, blaturi de baie, trepte pentru scări, placări de suprafețe sau amenajări interioare.

    Un blat de bucătărie din quartz durează o viață. Astfel, singura dumneavoastră grijă legată de blatul de bucătărie va fi doar ce culoare sau model de blat din quartz să alegeți când vă veți decide să schimbați mobila.
    Blaturile din quartz nu se zgârie și nu se pătează. Duritatea și rezistența acestui mineral, cuarțul, conferă durabilitatea unui blat din bucătărie. Iar structura sa non-poroasă obținuta prin adaosul de rășini poliesterice fac ca suprafața blatului să reziste la orice fel de pete care ar putea apărea de-a lungul utilizării zilnice a alimentelor și lichidelor uzuale din bucătărie (oțet, vin, ulei, suc de lămâie, ketchup) și baie (creme, ojă, acetonă).
    Întreținerea blatului este foarte ușoară. Practic, blaturile din cuarț compozit vă scapă de stresul că trebuie să ștergeți orice pată sau lichide uitate pe suprafața lor, așa cum se întâmplă în cazul blaturilor de PAL melaminat sau marmură. Fără să aveți grija curățărilor dificile, specifice altor materiale, aspectul suprafeței se va menține ca nou pentru zeci de ani, cu ajutorul unor curățări foarte simple.
    Blatul din quartz rezistă la acizi și săruri. Știați că produsele obișnuite din bucătărie, precum oțetul, sucul de lămâie, vinurile, sarea sau praful de copt pot produce daune iremediabile unui blat din piatră naturală, precum granitul sau marmura? În cazul blaturilor de bucătărie din cuarț compozit, această grijă pur și simplu dispare. Iar asta face ca materialul să fie ideal și pentru folosirea în clinicile medicale, laboratoare, bucătării profesionale sau HoReCa.
    Suprafața blatului din quartz este antibacteriană. Calitățile materialului și mai ales structura non-poroasă previn infiltrarea lichidelor și dezvoltarea bacteriilor sau microbilor. Ceea ce, pentru dumneavoastră, se traduce într-o bucătărie igienică, fără mirosuri sau pericole de îmbolnăvire, mai ales pentru cei mici. Suprafețele noastre din quartz sunt certificate pentru contactul cu mâncare de organizația de calitate LGA Gmbh conform standardului de sănătate și igienă NSF 51. Totodată, quartzul compozit este un material ignifug de clasa I.
    Cuarțul compozit vă permite alegerea unui design extraordinar. Versatilitatea quartzului în ceea ce privește formele posibile, gama de culori și texturi vă va permite o creativitate deplină în alegerea designului dorit pentru interiorul bucătăriei sau casei dvs. 
    Ce culori și modele sunt disponibile
    Într-o bucătărie, vedeta incontestabilă este blatul. Ales corect, acesta își va pune amprenta într-un mod distinct asupra întregului mobilier. Culoarea unui blat de bucătărie din quartz este definitorie. Avantajul cuarțului compozit în acest caz stă în paleta largă de culori disponibile.
    Astfel, în funcție de preferințe sau de sfaturile designerului dvs, puteți opta pentru o gamă bogată de finisaje, având la dispoziție sute de combinații de finisaje, cu suprafețe lucioase, mate sau rockface și culori uni, marmorate sau cu diverse efecte.
    Prowest este unul dintre puținii importatori și producători de blaturi de bucătărie din quartz cu peste 60 de nuanțe disponibile permanent pe stoc, ceea ce înseamnă că, indiferent cât de mult vă grăbiți, veți putea găsi întotdeauna la noi opțiunea potrivită.
    Pentru a vă forma o părere, vă invităm să studiați paletarul de nuanțe specific fiecărui brand:
    Vezi nuanțele Cimstone
    Vezi nuanțele Stone Italiana

    Ce profile de cant se pot executa
    În general, pentru fabricarea blaturilor de quartz se folosesc lastre cu grosime de 2 cm. Cantul vizibil (marginea blatului) poate rămâne la această grosime sau, prin îmbinarea unor piese adiacent, acesta poate ajunge la grosimi aparente de 3 cm, 4 cm, 6 cm (cele mai uzuale) și chiar mai mari (în cazul cerințelor speciale de design). Modul în care se șlefuiesc canturile simple sau îmbinate definește tipul de profile pe care îl poate executa un prelucrător.
    Prowest încearcă să se diferențiaze de ceilalți producători din domeniu prin diversitatea și calitatea profilelor pe care le executăm în mod sistematic. Astfel, putem executa de la profilele simple la profile speciale, premium, care pot da valoare și eleganță unui blat de bucătărie, schimbând complet aspectul mobilierului pe care îl întregește.
    Pentru detalii privind tipurile de profile disponibile în gama Prowest, luati legatura cu un consultant.

    Ce decupaje se pot executa
    Marea majoritate a blaturilor, în special cele de bucătărie, prezintă trei decupaje: cel pentru plită, cel pentru chiuvetă și cel pentru bateria de bucătărie. Alte decupaje se pot face pentru prize încorporate în blat, prize de perete (în cazul placărilor de quartz), pentru nișe etc.

    Blaturile de quartz pe care noi le executăm și montăm prezintă toate decupajele gata făcute.
    În cazul în care chiuveta de bucătărie se montează sottotop (sub blat), decupajul corespondent necesită profilare (șlefuire), operațiune pe care Prowest o execută cu ajutorul apei. În această situație, Prowest asigură și montajul chiuvetei sau lavoarului în cadrul atelierului nostru, pentru a garanta precizia și etanșeitatea asamblării.

    Unde poate fi folosit cuarțul compozit
    Versatilitatea și avantajele cuarțului compozit îl fac un candidat perfect pentru folosirea la amenajările interioare, dar și într-o varietate de amplasamente, elemente de mobilier și design.

     

    Ce se poate face din quartz compozit:
    • Blaturi si insule de bucătărie (pentru uz casnic sau de bucătării profesionale)
    • Blaturi de baie, atât cu dispunere pe mobilierul de baie, cât și de sine stătătoare, montate pe console sau alte structuri (spații publice, HoReCa)
    • Blaturi de masă (pentru uz casnic, industrial, uz medical sau științific sau suprafețe de gătit pentru industria de fast food)
    • Blaturi pentru spații publice (recepții, spații HoReCa)
    • Trepte și contratrepte pentru scările de interior
    • Glafuri de interior
    • Placări de perete pentru bucătărie sau baie
    • Măști pentru cada de baie
    • Cădițe de duș
    • Pardoseli (gen gresie, granit) 
    • Chiuvete și lavoare din quartz în corp comun cu blatul sau separat
    • Topuri de bar și tejghele pentru servit

      Diferența dintre cuartul compozit și alte materiale
      Quartz compozit este un material relativ nou, conceput special pentru domeniul blaturilor de bucătărie si baie. Calitățile sale îl impun tot mai mult în topul alegerilor unui blat pentru cei ce doresc un produs premium, rezistent, fiabil și cu un aer aparte.

      Blat de quartz vs blat de granit
      Cel mai important avantaj al blatului din quartz față de blatul de bucătărie din granit este faptul că acesta este rezistent la pete, în timp ce granitul este mult mai sensibil, mai ales fără impermeabilizare. Modul de fabricare, adaosul de rășini și tehnicile de șlefuire îi conferă quartzului o suprafață non-poroasă și mult mai rezistentă la pătare sau la acțiunea acizilor și a altor substanțe, comparativ cu granitul. Dacă un blat din granit necesită periodic impermeabilizare, acest lucru nu mai este necesar în cazul blaturilor din quartz care își mențin luciul zeci de ani, ca în prima zi de folosire.
      Un al doilea avantaj important este controlul mult mai mare asupra uniformității modelului (venaturii). Alegând un blat din quartz pentru bucătăria dvs, veți fi scutit în totalitate de surpriza neplăcută că acesta ar putea arăta complet diferit față de mostra văzută în showroom. Există, ca în cazul oricărui blat din piatră, mici diferențe de tonalitate față de mostra existentă în paletarele disponibile în showroom, dar, spre deosebire de granit, acestea sunt infime. De menționat este ca toate piesele blatului de quartz vor avea tonalitate identică.
      Un alt avantaj al quartzului față de granit reprezintă rezistența la șocuri și la flexare. Deși este dur, granitul, fiind un produs extras dintr-un bloc de rocă, poate prezenta anumite puncte de slabă rezistență sau microfisuri care nu sunt vizibile și pot degenera ulterior.
      Pe lângă durabilitatea crescută, rezistența la pete și paleta mai bogată de culori și aspecte, blaturile din quartz prezintă și avantajul unor îmbinări mult mai puțin vizibile, comparativ cu blaturile din granit. Acest lucru este posibil atât datorită tehnicilor folosite de Prowest, cât și datorită flexibilității mai mari a materialului, comparativ cu granitul.
      În schimb, un aspect de care trebuie să țineți cont în alegerea blatului este că, spre deosebire de granit, blaturile din quartz compozit nu sunt destinate utilizării la exterior și sunt mai sensibile la diferențele bruște de temperaturi. De aceea, se recomandă să nu puneți o oală sau tigaie fierbinte direct pe blat, ci pe un suport.

       

      Proprietati Quartz compozit Granit
      Duritate (scara Mohs) 7 (cuarț pur) 6-7 (în funcție de mineralele din componența sa)
      Punct de topire 1670° C 1215 – 1260° C
      Fracturi și fisuri naturale Nu există Există în număr mic, dar variabil
      Porozitate Non-poros Puțin poros


      Blat de quartz vs blat de marmură
      Marmura este un material deosebit, utilizat și apreciat încă din Antichitate. Dar marmura are și minusuri, comparativ cu un blat din quartz. Spre deosebire de cuarțul compozit, marmura este mai poroasă și mai moale, ceea ce înseamnă că se poate păta, zgâria și chiar sparge ușor. Producătorii de blaturi de bucătărie din marmură aplică diferite materiale de protecție, însă acestea au nevoie de impermeabilizare periodică, o dată la 1-2 ani. De asemenea, marmura necesită o întreținere mult mai atentă. Orice lichid vărsat pe un blat din marmură ar trebui șters imediat. Lichide găsite în mod obișnuit în bucătărie, precum cafeaua, vinul sau cola, dar și foarte multe dintre produsele uzuale de curățare pot păta marmura sau îi pot afecta luciul. Spre deosebire de blaturile de bucătărie din quartz, un blat de marmură se va zgâria foarte ușor, chiar dacă are aplicat un strat de protecție.
      Un alt dezavantaj este faptul că trebuie să folosiți mereu suporți pentru pahare, farfurii sau oale, deoarece chiar și un pahar de apă va lăsa o urmă, dacă blatul de marmură nu este impermeabilizat sau dacă stratul de protecție s-a uzat. Totodată, trebuie să evitați să așezați obiecte fierbinți, lipicioase sau înghețate direct pe suprafață.
      Un avantaj al blatului de marmură este că suprafața deteriorată superficial se poate reface prin reșlefuire, spre deosebire de quartz, unde acest lucru nu este posibil.
      Refacerea finisajului unui blat de marmură poate deveni o cheltuială serioasă și trebuie să aveți în vedere faptul că un astfel de blat are nevoie de service în mod regulat. Spre deosebire de marmură, blatul din quartz nu necesită nici pe departe atât de multă atenție, tocmai întreținerea extrem de facilă fiind unul dintre atuurile lui principale.

      Blat de quartz vs materiale compozite acrilice
      Comparația dintre quartz și compozitele acrilice precum Corian, Kerock sau Hi-Macs este, de fapt, o comparație între piatra naturală și materialele artificiale. Spre deosebire de un blat din quartz, care conține 93% quartz natural, materialele precum Corian, Kerock sau Hi-macs sunt 100% bazate pe rășini acrilice, poliesterice, sau polimeri, fără niciun component de piatră naturală.
      Din această cauză, materialele acrilice se pot zgâria foarte ușor. Suprafața lor se poate mătui în timp, fiind mult mai puțin rezistente la pete și căldură, comparativ cu quartzul compozit.
      Una dintre caracteristicile acestor materiale acrilice este că ele se pot termoforma, adică se pot folosi la crearea unor forme curbe sau complexe, spre deosebire de suprafețele de quartz, care nu se poate îndoi decât cu rare excepții. De asemenea, materialele compozite acrilice permit obținerea unor îmbinări invizibile, dacă acestea sunt executate în mod corect. În cazul quartzului, la fel ca orice piatră naturală, îmbinările sunt vizibile, dar minime, dacă montajul se face corespunzător.
      Toate sunt însă materiale high-end, iar alegerea dumneavoastră va depinde, în bună măsură, de preferințe și mai ales de scopul utilizării. Dacă veți căuta un material natural și nu doriți să vă faceți vreo grijă în privința durabilității, rezistenței la temperatură sau la zgârieturi accidentale (precum cele de cuțit), absolut non poros, rezistent la pete și antibacterian, atunci vă puteți îndrepta cu încredere spre quartz.
      Dacă preferați o culoare specifică, ce nu se regăsește în paletarul blaturilor de quartz, doriți o suprafață complexă fără îmbinări, sau un blat cu chiuvetă dintr-un singur corp, vă puteți îndrepta spre unul dintre cele trei materiale artificiale.

      Blat de quartz vs blat din PAL melaminat

      Blaturile din PAL melaminat reprezintă o soluție de buget pentru bucătării. Dar știm cu toții că un blat de PAL nu rezistă în timp nici pe departe la fel de bine precum alte materiale. În plus, necesită o grijă zilnică pentru a-l proteja de lucruri banale, precum o simplă vărsare a unui pahar cu apă, sau stropii săriți pe marginea chiuvetei.
      Deși comparăm două materiale complet diferite, PAL și piatră, merită să amintim câteva dintre aspectele distincte ce se pot dovedi utile în cazul în care doriți să faceți trecerea de la un blat din PAL la unul din quartz sau să alegeți între cele două.
      Atunci când comparăm cele două materiale, avantajele sunt indiscutabil de partea blaturilor din quartz. În primul rând, durabilitatea în timp a unui blat din PAL melaminat este mult redusă, comparativ cu blatul din quartz, atât în privința rezistenței la căldură, la acțiunea apei sau la zgârieturi.
      În ceea ce privește decupajele și montajul, problema majoră a blaturilor din pal melaminat stă chiar în structura acestuia. Materialul tăiat este expus, iar dacă etanșarea nu se face perfect, vă veți trezi în foarte scurt timp cu umflături. De asemenea, canturile unui blat din pal melaminat se pot dezlipi foarte ușor, comparativ cu profilul unui blat de bucătărie din quartz, care este foarte greu de deteriorat.
      În privința designului, orice comparație este net în favoarea cuarțului, din aproape toate punctele de vedere.
      În concluzie, deși este un material sensibil mai scump decât PAL-ul, quartzul reprezintă, de departe, o variantă de preferat.

      Unde nu se recomandă blaturile din quartz
      Avantajele unui blat de bucătărie din quartz sunt numeroase, plecând de la rezistența sporită, estetică și funcționalitate. Însă, așa cum este cazul oricărui material, există și situații în care nu recomandăm folosirea quartzului compozit:

      • Placări de suprafețe exterioare, unde expunerea constantă și prelungită la acțiunea directă a soarelui, precipitațiilor și diferențelor de temperatură pot afecta în timp materialul.
      • Blaturi amplasate în exterior, unde pot fi expuse la intemperii sau diferențele de temperatură
      • Zone unde lumina va bate direct pe suprafață (precum terasele). Quartzul este afectat de razele UV (ultraviolete), ce-i pot modifica aspectul sau culoarea. Blaturile din quartz se pot amplasa însă în condiții de maximă siguranță la interior, chiar și în zone din casă expuse constant la lumina naturală. 
      • Dacă doriți o suprafață complexă, cu forme curbate în spațiu, cu îmbinări total nevizibile intre piese. Tehnicile de prelucrare, asamblare și montaj specifice Prowest fac însă ca îmbinările blaturilor noastre din quartz să fie extrem de puțin vizibile, acesta fiind un alt avantaj important care ne diferențiază de alți producători. Pentru mai multe detalii, vă invităm să faceți o vizită în showroom-ul nostru. 

      Cat costă un blat din quartz compozit
      Prețul final al unui blat de quartz este comparabil cu cel al unui blat high-end de piatră, precum granitul sau marmura, însă mai mare decât cel al blaturilor laminate. Cu toate acestea, așa cum este cazul oricărui material premium, prețul exprimă o serie de beneficii de care vă veți bucura foarte mulți ani de acum înainte.
      Prețul unui blat de quartz se calculează la metru liniar și depinde totodată de numeroși factori. Cei mai importanți factori care influențează decisiv prețul sunt:

      • nuanța, tipul de cuarț ales și/sau brandul
      • dimensiunile blatului (schița), în special lățimea pieselor
      • tipul de cant (profil)
      Serviciile adiționale sunt elemente care vor influența și ele prețul. Fiecare blat de bucătărie din quartz este unic, de aceea, cea mai bună variantă de a obține un preț relevant este să vă adresați consultanților noștri sau să ne faceți o vizită în showroom.

         Cum se întreține blatul din quartz
        Timpul e prețios și nimeni nu vrea să-l piardă făcându-și griji pentru blatul de bucătărie. De aceea, noi știm cât de important este să nu îl irosiți cu activități de întreținere și curățare, ce se pot dovedi dificile și consumatoare de timp. Întreținerea unui blat de bucătărie din quartz este foarte ușoară, comparativ cu alte produse. Practic, tot ce vă trebuie este să ștergeți blatul cu o cârpă moale, cu apă și detergent lichid sau spray, fără abrazivi. Astfel, blatul din quartz compozit își va menține strălucirea pentru mulți ani de acum înainte, fără să fie nevoie să apelați la servicii profesionale de lăcuire suplimentară, polishare sau corecție a suprafeței.
        În cazul unor pete uscate și greu de curățat, precum vopsea, gumă de mestecat, lacuri de unghii, grăsimi sau muștar, puteți folosi apă și o lavetă sau un burete moale, împreună cu un detergent spray, precum Cif Power Spray sau Mr. Muscle Spray.
        Rețineți că, deși quartzul compozit este extrem de dur, aceasta nu înseamnă că este și indestructibil. Așadar, nu vă recomandăm deloc să permiteți urcarea persoanelor pe blatul de bucătărie. Greutatea unei persoane, chiar și copil poate duce uneori la mici deplasări sau tasări ale picioarelor mobilei, cu posibile consecințe asupra îmbinărilor blatului.
        Ca orice alt material, blaturile din quartz compozit pot fi afectate de expunerea la substanțe chimice puternice și solvenți, agenți de curățare cu pudră abrazivă sau foarte agresivi (precum detergenții pentru cuptor, detergenți cu concentrație mare de acizi sau baze), sau de expunerea la foc sau temperaturi foarte mari. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să consultați instrucțiunile complete de folosire.
        Dacă veți avea în vedere aceste mici detalii, vă veți bucura peste ani de aceeași strălucire și aspect deosebit al blatului dumneavoastră din quartz!