Ce este un blat de quartz?
Blaturile de bucătărie din quartz sunt fabricate din lastre de quartz compozit prin operațiuni de taiere, decupare, îmbinare, realizate prin prelucrare cu utilaje profesionale.
Quartzul compozit este un material obținut dintr-un amestec de până la 95% cristale de quartz natural, combinat cu rășini poliesterice, pigmenți și diverse elemente de decor.
Quartz-ul este unul dintre cele mai dure minerale din natură. Duritatea quartz-ului este apropiată de cea a diamantului, având valoarea 7 pe scara Mohs. De aici rezultă unele dintre calitățile esențiale ale blaturilor de cuarț: rezistența deosebită la șocuri, zgârieturi, precum și durabilitatea acestora.
Quartzul compozit este cunoscut și sub alte denumiri: granit compozit, piatră compozită, cuarț, cuarț compozit etc.
Ce beneficii îmi oferă quartzul compozit?
Comparativ cu alte materiale, blaturile din quartz prezintă o serie de caracteristici unice. Pe scurt, alegând un blat de quartz pentru bucătăria dvs, veți fi sigur că:
- Îl veți folosi fără probleme peste 25 de ani, cu suprafața intactă, la fel ca în prima zi de folosire
- Nu se zgârie și nu se pătează
- Nu se sparge, fiind mai flexibil și mai rezistent decât granitul și marmura
- Se întreține foarte ușor
- Material igienic, puteți găti alimente direct pe suprafața lui
- Își menține proprietățile antibacteriene și ignifuge
- Aveți o libertate mai mare de alegere a tipurilor de nuanțe și finisaje ale suprafeței, comparativ cu granitul, de exemplu
- Nu veți avea surprize de uniformitate a modelului (venaturii) suprafeței, așa cum se întâmplă la blaturile din pietre naturale (marmură, granit)
- Înnobilați mobilierul și bucătăria dumneavoastră cu un produs premium, cu design aparte, care-și va pune amprenta asupra întregii locuințe.
Cum se compară quartzul compozit cu alte materiale?
La fel ca celelalte pietre naturale, quartzul prezintă o serie de calități și aspecte de care trebuie ținut cont în momentul achiziției.
Cel mai important avantaj al blatului din quartz față de blatul de bucătărie din granit este faptul că acesta nu necesită impermeabilizare (lăcuire) periodică, oferă un control mult mai mare asupra culorilor și texturilor, iar îmbinările dintre piesele blatului sunt mult mai puțin vizibile. Datorita structurii nonporoase, quartzul nu se pătează și, mulțumită cuarțului și rășinilor din structura sa, este mult mai rezistent la zgârieturi, șocuri și flexare.
Comparativ cu marmura, blatul din quartz este non-poros, mult mai rezistent, nu se pătează, nu se zgârie, tolerează mai bine temperaturile moderate și necesită mult mai puțină atenție la folosire. În plus, nu mai pot apărea surprize legate de fisuri în venatură, sau anumite puncte slabe existente în structura materialului, probleme care apar frecvent în cazul marmurei. Quartzul este imbatabil din acest punct de vedere.
Avantajul quartzului față de alte materiale compozite acrilice (Corian, Hi-macs, Kerrock etc) stă în special în durabilitate, rezistența la temperatură și zgârieturi, pete și proprietățile antibacteriene. Aceste compozite acrilice mai au și dezavantajul mătuirii suprafeței în timp, comparativ cu quartzul, care își menține suprafața intactă, strălucitoare, chiar și după mulți ani de folosire.
Fața de blaturile din PAL sau cele din HPL, blatul de quartz este pur și simplu incomparabil ca rezistență, durabilitate și, mai ales, design. Poate cel mai important aspect din acest punct de vedere este însă faptul că scăpați de grija și stresul zilnic de a fi atenți la umezeală, la substanțe acide (oțet, suc, lămâie etc), la evitarea tăierii pe suprafața sa pentru că pot apărea zgârieturi. Toate aceste lucruri de care trebuie ținut cont în permanență la blaturile de PAL, pur si simplu dispar în cazul blatului premium de quartz. De asemenea, quartzul oferă o libertate deplină în utilizare, gătitul pe suprafața lui devenind o plăcere.
Găsiți mai multe informații în secțiunea ”Despre quartz ”.
Cum se întreține blatul de bucătărie din quartz?
Având o rezistență remarcabilă, blaturile din quartz se întrețin foarte simplu, cu un efort minim. Tot ce trebuie să faceți este să le curățați cu o lavetă umedă și un detergent lichid și să respectați câteva instrucțiuni simple pentru a vă bucura de el mulți ani de acum înainte.
Cum se curăță blatul de bucătărie din quartz?
Este suficient să îl ștergeți cu o lavetă umedă și detergent lichid. Asigurați-vă că ați îndepărtat urmele de detergent cu apă, după curățare și nu lăsați reziduurile de detergent să se usuce. Nu folosiți produse și detergenți abrazivi sau cu concentrație mare de acizi/baze sau cu pH mare, deoarece acestea pot interacționa cu rășinile din compoziția structurii de cuarț.
În cazul petelor mai greu de curățat, ramase pe suprafață mai mult timp, sfatul este să răzuiți cu o spatulă de plastic. După aceea, clătiți zona cu apă și ștergeți cu o lavetă umedă. Dacă petele persistă, puteți folosi suprafața moale a unui burete Scotch Brite (3M) și soluții de curățat precum: Cif Power Spray by Unilever, Mr Muscle, Mr Proper Active Gel sau Domestos Gel. După aceea, îndepărtați întotdeauna soluțiile de curățare folosite, prin clătire cu apă.
Vedeți aici instrucțiunile de întreținere și utilizare detaliate .
Pot tăia direct pe blatul din quartz?
Da, puteți tăia direct pe blatul din quartz, deoarece acesta, datorita cristalelor de quartz din compoziție, este foarte rezistent la zgârieturi. Totuși, pentru a-i păstra acea prospețime de nou și strălucirea naturală și peste 10-20 de ani, vă recomandăm să folosiți un suport de tăiere.
Pot pune tăvi sau oale încinse direct pe blat?
Vă recomandăm să folosiți un suport pentru astfel de cazuri. Deși blatul de quartz rezistă mult mai bine la căldură decât alte suprafețe, expunerile nu trebuie sa fie bruște, iar temperaturile să fie moderate. Atunci când se pune o tigaie sau cratiță încinsă, lucru total interzis, cel mai mare dușman îl reprezintă șocul termic, nu temperatura în sine. Rețineți că toate tipurile de piatră, inclusiv granitul, pot fi deteriorate atunci când sunt expuse la schimbări bruște de temperatură. Așa că, recomandarea este să evitați sa așezați pe blat tăvi sau oale încinse.
În concluzie, cuarțul poate fi afectat de expunerea la căldură extremă, existând riscul de decolorare, apariție a fisurilor sau deformare. Totuși, blaturile din quartz compozit pot rezista la expuneri scurte la temperaturi moderate.
Blaturile din quartz se pătează ușor?
Nu, blaturile de quartz nu se pătează ușor, cu condiția respectării unor condiții minime de întreținere. De fapt, blaturile din quartz compozit sunt foarte rezistente la pete, grație materialelor adiționale precum rășinile poliesterice folosite în procesul de fabricare. Este recomandat însă, sa spălați și sa ștergeți blatul dacă ați vărsat lichide pe el.
Blatul din quartz necesită impermeabilizare?
Nu, spre deosebire de granit sau marmură, care necesită reaplicarea periodică a lacului de protecție, quartzul compozit nu are nevoie de agenți de etanșare a suprafeței.
Rășinile poliesterice din compoziție leagă și întăresc cristalele de quartz, obținându-se astfel o structură uniformă, compactă, extrem de rezistentă și non-poroasă. Drept urmare, suprafețele de cuarț sunt complet impermeabile, nu permit infiltrarea lichidelor și previn dezvoltarea microorganismelor.
Fără reșlefuire, fără lăcuire, fără impermeabilizare, blaturile din quarț pur și simplu își păstrează suprafața intactă zeci de ani de folosire.
Trebuie să fac reparații la instalații în zona mobilierului. Ce fac cu blatul?
În cazul în care se modifică poziționarea corpurilor sau a picioarelor mobilierului, pentru diverse intervenții la instalații , blatul poate rămâne suspendat, fără să mai aibă un contact perfect cu corpurile mobilierului, caz în care acesta se poate tensiona și chiar fisura ulterior, În plus, îmbinările dintre piese sau dintre plintă (înălțător) și blat se pot desprinde. De aceea vă recomandăm ca aceste operațiuni, chiar dacă minore, să se facă cu multă atenție și să se reașeze mobila exact în poziția inițială, imediat după intervenție, astfel încât blatul să facă contact cu corpul mobilierului pe toată suprafața.
În situația în care operațiunile respective presupun deplasări semnificative ale blatului, vă recomandăm sa apelați la specialiști în domeniu, sau la echipa Prowest pentru repoziționare, respectiv refacere îmbinări.
De recomandat este să evitați urcarea pe blat, indiferent de situație.
Orice posibilă deteriorare a blatului survenită în aceste cazuri nu intră sub incidența garanției.
Trebuie să mut / dezasamblez mobila. Ce fac cu blatul?
Dacă sunteți nevoit să mutați sau demontați mobila, pentru o reparație majoră, de exemplu, vă recomandăm să apelați la specialiștii Prowest în vederea demontării blatului și o eventuală repoziționare a acestuia, cu refacerea îmbinărilor între piese.
Orice posibilă deteriorare a blatului survenită în acest caz nu intră sub incidența garanției.
Se poate refolosi blatul de quartz la altă mobilă?
Fiecare blat de quartz este unicat. Aceasta înseamnă că fabricarea blatului ține cont de măsurătorile precise, luate asupra mobilei inițiale și, important, ținând cont de configurația (starea) pereților adiacenți.
Pe scurt, nu puteți folosi un blat pe un alt mobilier de bucătărie, decât dacă acesta este absolut identic ca formă și amplasare cu cel anterior.
De ce blatul livrat diferă puțin de mostra din showroom?
Aceasta este o caracteristică a tuturor blaturilor din piatră. Însă, dacă la granit diferențele față de mostrele din showroom sau chiar diferențele de la o lastră de granit la alta sunt semnificative, în cazul quartzului compozit acestea sunt minore. Explicația constă în faptul ca tonalitatea lastrelor de quartz diferă de la un lot de producție la altul, ca și în cazul gresiei de altfel. Mostrele sunt produse undeva în trecut, dintr-un anumit lot de fabricație iar lastrele din care se va executa blatul dumneavoastră sunt produse recent, sau chiar în viitor. De reținut că aceste diferențe sunt minore, aproape nesemnificative în cazul quartzului, spre deosebire de celelalte materiale.
Însă, întotdeauna, diferitele piese din care se va executa blatul dumneavoastră de către Prowest, vor avea garantat aceeași tonalitate!
Există și blaturi de quartz fără îmbinări?
Da, bineînțeles, dar acest lucru depinde numai de mărimea și forma blatului. Ca și granitul, materia prima din care se face blatul de quartz se livrează în plăci, numite lastre. Cel mai frecvent, acestea măsoară 300 cm lungime x 140 cm lățime x 2 cm grosime. Dacă lungimea sau lățimea blatului sau a insulei de bucătărie dorite de dumneavoastră nu se încadrează în aceste dimensiuni, sau necesită o formă geometrică mai complexă, atunci blatul se va executa din 2 (două) sau mai multe piese, caz în care vor fi necesare cu siguranță îmbinări. În cazul blaturilor din piatră, deci și din quartz, îmbinările dintre piese sunt vizibile. Cât de vizibile? Depinde de precizia măsurătorilor, de finețea execuției și de priceperea celor care montează blatul pe mobilă.
Prowest, acordă importanță deosebită execuției acestor îmbinări, scopul urmărit fiind ca zonele de îmbinare să fie minimale, iar vizibilitatea lor cat mai redusă.
Se pot repara blaturile de quartz în caz de deteriorare?
Dacă deteriorați blaturile de quartz prin lovire sau zgâriere în zonele de cant / margine, acestea pot fi reparate, de cele mai multe ori, însă în anumite cazuri urmele reparației vor rămâne vizibile. Cu toate acestea, puteți evita o bătaie inutilă de cap cu puțină prudență și respectarea unor reguli simple de întreținere și folosire.