Bucătării moderne în stil american: tot ce trebuie să știi despre trendul momentului

În ultimii ani pe piață au apărut o mulțime de modele de bucătării inspirate din revistele americane de design interior. Trendul a început să aducă în prim-plan mai ales nișa de mobilier la comandă, o nișă de business ofertantă, care pune accent atât pe gusturile cumpărătorilor, cât și pe caracteristicile contemporane ale bucătăriilor în stil american.

În cele ce urmează îți prezentăm, așadar, tot ceea ce trebuie să știi despre bucătăriile moderne în stil american: ce elemente înglobează o bucătărie americană, cum o poți adapta spațiului de care dispui, care sunt culorile predominante ale unei bucătării moderne americane și, mai ales, un top 10 modele de bucătării americane care ar putea servi drept inspirație pentru viitoarea ta bucătărie.

În concluzie: nu ne propunem să te convingem să îți îndrepți atenția spre un asemenea tip de bucătărie sau spre cele pe care le comercializăm noi, la Prowest, ci doar să îți oferim toate informațiile necesare pentru ca tu să poți lua cea mai bună decizie.

Ce înseamnă „bucătărie în stil american”?

La prima vedere am putea spune că bucătăriile tipic americane sunt cele open-space, cu trăsături minimaliste și având în centru mobilă de bucătărie care creează clasica „insulă”.

Cu toate acestea, o bucătărie americană înseamnă mult mai mult decât atât: inima bucătăriilor din locuințele americane a fost întotdeauna stilul clasic al Lumii Vechi, însă trăsătura lor distinctivă nu s-a limitat niciodată la acest stil sau la organizarea de tip open-space, ci a pus accent tot timpul pe dorința oamenilor de a folosi, cât mai practic și cât mai inteligent, spațiul pe care îl au la dispoziție.

Prin urmare, bucătăriile moderne americane sunt spații cu elemente de design încântătoare, dar și foarte funcționale.

Care sunt culorile predominante ale bucătăriilor americane?

Dacă vorbim despre culorile predominante ale unei bucătării americane, atunci este bine să știi că estetica acestor spații este, de regulă, axată pe contraste. Mai precis, stilul de amenajare american are o mare predilecție pentru contrastele dintre alb și negru sau dintre alb și gri. Estetica axată pe contrastele dintre non-culori a fost vizibilă mai ales în ultimii an și mai ales după ce minimalismul a început să cucerească tot mai mult teren atât în preferințele designerilor de interior, cât și în preferințele americanilor de rând.

De asemenea, o altă trăsătură cromatică vizează zonele din planul deschis (vorbim, în acest caz, despre bucătărie și camera de zi) care sunt, de obicei, separate vizual la nivelul podelei prin finisaje diferite, în culori diferite (de exemplu, livingurile au parchet în culori calde, în timp ce zona de gătit are gresie).

Cu toate acestea, dincolo de aceste considerente generale, designul de interior de factură americană nu e supus unor reguli stricte, prin urmare, la o simplă răsfoire a revistelor sau a site-urilor de design interior, vei descoperi că, deși estetica bucătăriilor americane mizează mult pe contrast și pe predilecția pentru non-culori, există și excepții care sunt dictate de stilul general al locuinței, precum și de preferințele personale. În ultimul an, de exemplu, au fost în vogă bucătăriile americane în nuanțe de albastru, însă vom povesti mai multe despre această tendință după ce îți prezentăm un scurt top 10 bucătării care ți-ar putea servi drept sursă de inspirație.

Top 10 bucătării în stil american

Acum că am aflat care sunt caracteristicile unei bucătării moderne americane, îți propunem, așadar, să trecem în revistă și un top 10 modele de bucătării care te-ar putea ajuta, în cazul în care ești în căutare de inspirație pentru amenajarea sau reamenajarea bucătăriei tale.

Bucătărie americană pentru cei care preferă stilul clasic

În cazul în care cauți inspirație pentru amenajarea unei bucătării moderne în stil american, însă în același timp îți dorești ca nota dominantă să fie una clasică, atunci ai putea să optezi pentru modele de bucătării precum cel de mai jos.

În acest caz diferența o fac detaliile: corpurile de iluminat, tonurile mobilierului și aspectul vintage al „insulei” transformă spațiul dintr-unul tipic american într-unul hibrid-american, cu accente clasice.

În ceea ce privește blaturile de bucătărie potrivite pentru o asemenea variantă, îți recomandăm să achiziționezi un blat din quartz. Pe lângă faptul că blaturile din quartz sunt foarte versatile, sunt și foarte rezistente la zgârieturi și pete, ceea ce le transformă în soluția ideală pentru orice bucătărie în stil american și nu numai.

Foto: Pixabay

Bucătării moderne pe placul tuturor generațiilor

În cazul în care împarți locuința cu părinții, bunicii sau cu socrii, atunci ar putea fi o idee bună să optezi pentru modele de bucătării americane mai conservatoare, precum cea din imaginea de mai jos. Bucătăria de mai jos îmbină elemente moderne, contemporane, cu un stil conservator, clasic.

În ceea ce privește alegerea blatului, în acest caz îți recomandăm să alegi un blat din quartz sau din granit. Un blat din lemn poate fi, de asemenea, o variantă, însă ar putea deveni redundant, având în vedere că mobilierul este confecționat tot din lemn.

Recomandarea noastră este ca, în cele din urmă, să îți îndrepți atenția spre un blat elegant și rezistent, precum cel din quarz.

Foto: Pixabay

Bucătărie americană pentru iubitorii de „smart homes”

O altă variantă de bucătărie americană poate fi cea din imaginea de mai jos, perfect adaptată nevoilor și preferințelor persoanelor care cochetează cu ideea de „smart home”.

Iar dacă vorbim despre alegerea blatului potrivit pentru o asemenea bucătărie „inteligentă”, îți recomandăm să îți îndrepți atenția către un blat din granit, marmură sau quartz, cu accent pe cel din quartz (quartzul reprezintă combinația ideală de versatilitate și rafinament care îi este necesară oricărei bucătării).

Foto: Pixabay

Bucătărie americană pentru generațiile Y și Z

În cazul în care ești proprietarul unei case sau proprietarul unui apartament și îți dorești să amenajezi un spațiu de închiriat destinat generațiilor tinere, atunci ai putea opta pentru o bucătărie americană precum cea din imaginea de mai jos.

Iar dacă faci parte din generațiile Y sau Z, atunci designul contemporan al unei asemenea bucătării, punctat din loc în loc cu elemente care aduc aminte de căldura materialelor eco-friendly, va fi, cu siguranță, pe gustul tău.

În ceea ce privește alegerea blatului, poți opta pentru unul din lemn sau, în cazul în care îți dorești o variantă mai îndrăzneață, te poți îndrepta chiar spre un blat din quartz, a cărui frumusețe naturală va pune în valoare spațiul și va atrage privirile vizitatorilor.

În plus, un blat din quartz nu va avea nevoie să fie înlocuit cu un model nou cel puțin 25 de ani, prin urmare este o investiție foarte bună atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere financiar.

Foto: Pixabay

Bucătărie americană modernă pentru apartament

Contrar credințelor populare, nu trebuie să dispui de un spațiu foarte mare, precum cele din revistele de design interior, pentru a putea amenaja o bucătărie în stil american.

De exemplu, mai jos îți prezentăm o bucătărie în stil american care a fost adaptată spațiului dintr-un apartament. Nuanțele alese în acest caz aduc aminte de bucătăriile clasice (alb, negru, gri), însă tonalitatea generală a fost „îndulcită” prin intermediul nuanțelor solare ale scaunelor sau ale unor elemente de decor precum pernele de pe canapea.

În acest caz îți recomandăm să achiziționezi un blat din ceramică sau chiar din granit. Un blat din ceramică nu îți va îngrădi opțiunile de amenajare și, în plus, este foarte rezistent și se întreține ușor.

Foto: Pixabay

Modele de bucătării americane potrivite pentru iubitorii minimalismului

Așa cum aminteam mai sus, dacă vorbim de bucătării moderne, atunci vorbim, invariabil, și despre un stil minimalist implicit, punctat de elemente contemporane și de o utilizare cât mai inteligentă a spațiului disponibil.

De exemplu, în imaginea de mai jos îți prezentăm o bucătărie americană în stil minimalist, în care predomină contrastul între alb și o gamă de nuanțe mai închise.

Foto: Pixabay

Bucătării moderne în stil american pentru spații generoase

Nu trebuie să ai un spațiu generos pentru a te putea bucura de o bucătărie în stil american. Cu toate acestea, e la fel de adevărat că un spațiu generos îți oferă posibilitatea să fii creativ(ă).

Mai jos, de exemplu, corpurile de iluminat și scaunele transformă spațiul dintr-unul relativ simplu într-unul cu personalitate, care amintește de barurile luxoase din locuințele vedetelor americane.

În ceea ce privește alegerea unui blat, în cazul unei asemenea bucătării poți opta pentru aproape orice fel de blat, mai puțin pentru cele din lemn, care ar contrazice nepermis de mult tonalitatea generală a încăperii.

Foto: Pixabay

Modele de bucătării americane pentru garsoniere

Deși la prima vedere bucătăriile americane pot părea incompatibile cu spațiul dintr-o garsonieră, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Secretul este să optezi pentru un model care a fost gândit să exploateze cât mai eficient spațiul disponibil, precum cel din imaginea de mai jos.

Foto: Pixabay

Bucătării americane adaptate stilului european

Dacă îți dorești să amenajezi o bucătărie în stil american, însă nu ești prea încântat(ă) de ideea de a avea un open-space clasic, atunci ai putea opta pentru o variantă intermediară, în care bucătăria este separată de living, precum în imaginea de mai jos.

Această bucătărie îmbină stilul american cu elemente împrumutate din stilul clasic al bucătăriilor din vilele europene și ar putea fi o alegere foarte potrivită mai ales dacă dispui de un spațiu generos.

În cazul unei asemenea bucătării-hibrid îți recomandăm achiziționarea unui blat din lemn, care va pune în valoare întregul spațiu. Ai putea alege, de exemplu, un blat din stejar, care se va dovedi nu doar foarte rezistent la uzură, ci va conferi și o notă rafinată, elegantă întregii încăperi.

Foto: Pixabay

Bucătării moderne pentru cei care vor un spațiu destinat relaxării

Așa cum aminteam undeva mai sus, bucătăriile americane sunt, de regulă, caracterizate de nuanțe contrastante și, în general, neutre. Cu toate acestea, dacă îți dorești ca bucătăria ta să funcționeze și ca spațiu de relaxare, atunci poți alege oricând să nu urmezi regulile și să „îndulcești” răceala non-culorilor prin diverse trucuri, precum utilizarea unor nuanțe diferite pentru scaune sau pentru „insulă”.

Despre acest aspect vom povesti, însă, puțin mai jos.

Foto: Pixabay

Bucătării albastre în stil american: avantajele bucătăriilor în nuanțe de albastru

Așa cum aminteam mai sus, dacă îți plac culorile și vrei să îți transformi bucătăria într-o oază relaxantă, atunci o idee foarte bună ar fi să optezi pentru mobilier în nuanțe de albastru.

Foto: Pixabay

Studiile făcute de-a lungul timpului au dovedit că nuanțele de albastru au efecte semnificative asupra stării noastre de spirit.

Astfel, printre efectele pe care această culoare le are asupra noastră se numără și următoarele:

  • Ne ajută să dormim mai bine, acesta fiind, de altfel, și motivul pentru care pediatrii le recomandă părinților să vopsească dormitorul bebelușului în tonuri de albastru deschis;
  • Are un efect relaxant asupra sistemului nervos;
  • Are efecte psihostabilizante în cazul persoanelor care suferă de stări de neliniște sau de anxietate;
  • Ajută la creșterea productivității (un studiu mai vechi a arătat că studenții care au învățat în camere cu pereții în tonuri de albastru au obținut note mai bune la examene, comparativ cu cei care au parcus materia pentru examen în încăperi care nu aveau tonuri de albastru).

În concluzie, o bucătărie americană este soluția ideală atât pentru spații mici, cât și pentru spații mai generoase și, în plus, îți permite să fii creativ(ă) atunci când vine vorba de alegerea elementelor care vor da personalitate încăperii. Așadar, dacă ai decis că și tu îți dorești o asemenea bucătărie, următorul pas este să stabilești un buget și să iei la pas site-urile sau magazinele fizice care vând mobilier de bucătărie în stil american.

Prowest îți pune la dispoziție o gamă variată de mobilier de bucătărie care poate fi integrat cu succes într-un design general de factură americană, precum și blaturi de bucătărie realizate la cele mai înalte standarde de calitate. Acestea fiind spuse, nu ne mai rămâne decât să te invităm să răsfoiești modelele disponibile și, în cazul în care dorești mai multe informații, nu uita că o echipă de specialiști Prowest îți stă tot timpul la dispoziție.

Articolul precedent Profesioniștii Prowest recomandă
Urmatorul articol Cum amenajăm bucătăriile mici? Sfaturi utile

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii