Blatul de bucătărie: sfaturi de selecție și întreținere

Alegerea blatului de bucătărie și întreținerea acestuia sunt două etape pe care trebuie să le tratezi întotdeauna cu foarte mare atenție și tocmai de aceea ne-am propus să le prezentăm pe larg în acest articol.

Atunci când ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea alege cel mai bun blat și, de asemenea, pentru a-l întreține corespunzător, te vei putea bucura de un produs de calitate, a cărui durată de viață se va extinde considerabil.

Îți propunem, pentru început, să trecem în revistă cele 5 criterii de care trebuie să ții cont în alegerea blatului de bucătărie, urmând ca după aceea să vedem împreună de ce întreținerea blatului de bucătărie este atât de importantă și cum se face corect.

5 sfaturi de care să ții cont în alegerea blatului de bucătărie

Alegerea blatului de bucătărie se poate dovedi o misiune destul de dificilă mai ales atunci când nu știi care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent(ă), iar gradul de dificultate crește atunci când adaugi în ecuație multitudinea de modele, materiale și producători de pe piață.

Care sunt sfaturile noastre pentru alegerea celor mai bune blaturi bucătărie, în cele ce urmează:

  • Ce contează mai mult? Funcționalitatea sau estetica?

Pentru a putea alege cel mai potrivit produs este foarte important să știi de la bun început ce cauți. Atunci când nu știi cu exactitate ceea ce cauți, opțiunile variate prezente în comerț te vor face să pierzi timp prețios, pe care l-ai putea investi în activități mai utile.

Primul criteriu de care trebuie să ții cont este, așadar, modul în care vei utiliza blatul. Îți dorești un blat pentru o bucătărie în care nu vei găti și pe care o vei folosi mai mult ca spațiu de socializare cu familia și prietenii? Sau îți dorești un blat pentru o bucătărie în care vei găti constant?

Răspunsul la aceste întrebări este important dintr-un motiv simplu: dacă pentru o bucătărie cu funcție mai mult decorativă poți alege orice fel de blat, pentru o bucătărie în care urmează să gătești constant este important să alegi un blat care să reziste cu brio acelor momente în care vei toca pe suprafața lui legume, în care vei bate șnițele cu ciocanul sau în care vei așeza pe suprafața lui tăvi aburinde, proaspăt scoase din cuptor.

Un blat pentru o bucătărie în care se gătește constant trebuie să fie în primul rând rezistent la șocuri mecanice, apă și căldură, în timp ce un blat pentru o bucătărie decorativă poate să nu aibă aceste caracteristici.

  • Materialul din care este realizat blatul de bucătărie

Alegerea blatului de bucătărie trebuie să țină cont și de materialul din care este realizat. La o simplă căutare pe Google vei descoperi că ai de ales dintr-o paletă foarte mare de opțiuni: blaturi din lemn, granit, marmură, quartz, ceramica, sticlă, inox, pal și așa mai departe.

Fiecare material are, așa cum este normal, avantajele și dezavantajele sale și tocmai de aceea trebuie să te documentezi foarte bine și să descoperi care este cea mai bună alternativă pentru bucătăria ta.

Recomandarea noastră este să îți îndrepți atenția către un blat de bucătărie din quartz, care va satisface atât exigențele de ordin estetic, cât și pe cele de ordin funcțional.

În cazul quartzului vorbim despre un material premium foarte frumos, care înnobilează orice spațiu și care este în același timp foarte rezistent, durabil, cu o intretinere mai mult decat facila.  

  • Designul și posibilitățile de personalizare oferite de producător

Alegerea blatului de bucătărie va trebui să ia în calcul și opțiunile de personalizare oferite de producător.

Pentru marea majoritate a bucătăriilor nu vei putea alege un blat standard pentru că dimensiunile sau forma spațiilor respective nu permit acest lucru, așa că trebuie să îți îndrepți atenția către un producător care oferă posibilitatea de a achiziționa un blat de bucătărie pe comandă.

În plus, atunci când optezi pentru achiziția unui blat făcut pe comandă vei avea parte de un produs unic, făcut special pentru a ține cont de toate nevoile bucătăriei tale.

În acest caz sfatul nostru este să îți îndrepți atenția către un producător cu o experiență îndelungată în fabricarea si montarea de blaturi pe comandă, precum Prowest, care să poată garanta că blatul rezultat va fi exact cel pe care ți-l dorești.

  • Stilul de amenajare a bucătăriei

Stilul de amenajare joacă și el un rol foarte important în alegerea blatului de bucătărie.

Într-o bucătărie amenajată în stil industrial (caracterizat, în general, de o anumită răceală stilistică) nu vei putea integra niciodată un blat în nuanțe calde, naturale, precum cel din lemn.

La fel, într-o bucătărie amenajată în stil Boho Chic (caracterizat de mobilier în tonuri calde și de prezența unor culori vibrante) nu vei putea integra niciodată cu succes un blat din metal pentru că o asemenea alegere nu se va armoniza cu restul încăperii.

Sfatul nostru este să încerci întotdeauna să alegi un blat de bucătărie versatil, care să se poată plia pe foarte multe stiluri de amenajare.

Având în vedere că la un moment dat te poți plictisi de mobilier și decide că a venit timpul să reamenajezi bucătăria, este foarte important ca blatul să se poată plia pe noul stil ales.

Un blat de bucătărie din quartz este o alegere excelentă din punct de vedere al versatilității, putând fi integrat cu ușurință în aproape orice stil de amenajare.

Datorită materialului deosebit, un astfel de blat va face casă bună cu o bucătărie în stil clasic, modern, contemporan, vintage, Art Deco, minimalist și așa mai departe.

  • Bugetul pe care îl ai la dispoziție

Ultimul criteriu de care trebuie să ții cont în alegerea blatului de bucătărie este bugetul.

Bugetul este un element important pentru că uneori este singurul lucru care stă între achiziția pe care o facem și cea pe care ne-am fi dorit să o facem.

În acest context, este bine ca în alegerea blatului de bucătărie să ții cont și de raportul calitate-preț. Pe piață vei întâlni, evident, producători care îți oferă blaturi de calitate la suprapreț, blaturi deloc calitative la suprapreț și producători care îți oferă un raport calitate-preț corect.

Este important, prin urmare, să te documentezi și să descoperi un producător din ultima categorie, care te va ajuta să achiziționezi un produs de calitate la un preț accesibil.

Blaturile de bucătărie pe care le comercializăm fac parte din ultima categorie amintită anterior, a produselor cu un raport calitate-preț excelent, Prowest fiind unul dintre puținii producători din România care a oferit întotdeauna calitate la prețuri corecte și accesibile.

Întreținerea blatului de bucătărie: cum o faci corect și de ce este atât de importantă?

Alegerea blatului de bucătărie este doar o parte a ecuației achiziționării celui mai potrivit blat pentru bucătăria ta, cea de-a doua parte fiind, așa cum aminteam la început, întreținerea blatului de bucătărie.

De modul în care întreții blatul de bucătărie vor depinde atât durata sa de viață, precum și eventualele reparații de care acesta ar putea avea nevoie.

Tocmai de aceea este foarte important să alegi un blat care să poată fi întreținut cu ușurință și care să nu te oblige să aloci un buget piperat pentru mentenanță.

Un blat de bucătărie din quartz este alegerea ideală inclusiv din punct de vedere al întreținerii pentru că, așa cum aminteam anterior, este foarte rezistent la umezeala, pete, zgaraieturi, ca atare se curata cu foarte mare ușurință (în general e nevoie să ții cont doar de câteva reguli foarte simple).

Spre deosebire de blaturile de bucătărie din quartz, alte blaturi au nevoie de îngrijiri speciale – de exemplu, multe sunt afectate de umezeala, de actiunea unor substante alimentare des intalnite in bucatarie (otet, vin, suc de citrice, suc de rosii etc., se pot matui si zgâria foarte ușor, așa că trebuie să fii foarte atent(ă) când le folosești.

În plus, viteza de deteriorare este direct proporțională cu toate aceste cerințe speciale de întreținere, așa că vei constata că au nevoie să fie înlocuite după doar câțiva ani.

Întreținerea blatului de bucătărie din quartz, așa cum aminteam undeva mai sus, se poate face cu mare ușurință, fiind nevoie să ții cont de doar câteva reguli simple pe care le prezentăm în cele ce urmează.

  • Curățare corectă

Poți păstra strălucirea și eleganța naturală a unui blat de quartz foarte ușor, printr-o simplă curățare de rutină (vei avea nevoie doar de o lavetă umedă și de un detergent lichid).

Este întotdeauna mai ușor să cureți o pată proaspătă decât una uscată, așa că încearcă să înlături urmele proaspete de mâncare înainte ca acestea să se transforme în pete uscate.

De asemenea, nu uita să clătești întotdeauna cu apă din abundență pentru a îndepărta eficient urmele produselor de curățare pe care le-ai folosit.

În plus, întreținerea blatului de bucătărie trebuie să țină cont și de substanțele chimice folosite.

Evită să folosești substanțe/produse chimice precum agenți de curățare agresivi (cu un pH mare), substanțe care conțin înălbitori, produse care conțin uleiuri, pulberi sau substanțe abrazive, produse alcaline care conțin hidroxid activ, produse care conțin solvenți alifatici sau aromatici (diluanți sau decapanți) și, în general, toate substanțele acide care ar putea afecta chiturile (masticul de la îmbinări). În cazul de contact accidental al suprafeței cu o astfel de substanță, spală imediat blatul și clătește cu apă din belșug.

  • Utilizare corectă

Poți tăia/toca oricând alimente pe blatul de quartz pentru că acesta este extrem de rezistent la zgârieturi și tăieri, însă pentru a-i putea menține aspectul nou o perioadă cât mai îndelungată de timp este recomandat să folosești un suport de tăiere.

Întreținerea blatului de bucătărie din quartz trebuie să țină seama și de faptul că acesta este termorezistent (poate tolera expuneri de scurtă durată la temperaturi moderate), însă se poate deteriora la schimbările bruște de temperatură. De aceea este indicat să eviți să așezi oalele sau tăvile încinse direct pe suprafața blatului.

În plus, orice reparație făcută la mobilierul de bucătărie din zona respectivă trebuie făcută în așa fel încât să eviți deplasarea blatului sau a pieselor care îl compun și, de asemenea, deteriorarea îmbinărilor dintre acestea.

Asigură-te întotdeauna că blatul își menține contactul continuu și uniform cu toate corpurile mobilierului de bucătărie, fără să existe zone în care acesta să rămână suspendat, chiar dacă e vorba de doar câțiva milimetri.

Aceste lucruri pot duce la tensionarea blatului, cu o posibilă fisurare ulterioară în anumite zone sensibile, respectiv desprinderea masticului din zona îmbinărilor dintre piese sau dintre blat și plintă.

Așadar, acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre întreținerea blatului de bucătărie din quartz.

Așa cum ai văzut, este suficient să ții cont de câteva reguli simple pentru a putea să te bucuri de un blat de bucătărie frumos și durabil.

Concluzii

Alegerea și întreținerea blatului de bucătărie sunt, așa cum am văzut mai sus, elemente foarte importante, de care depind o multitudine de aspecte ulterioare, prin urmare trebuie să le acorzi atenția cuvenită.

Sfatul nostru este să îți îndrepți întotdeauna atenția către blaturi din quartz. Nu degeaba acestea sunt preferatele experților internaționali în amenajări interioare: foarte rezistente, cu o durată de viață care poate depăși 25 de ani atunci când sunt întreținute corespunzător, cu un aspect elegant și nobil, blaturile din quartz pot transforma orice bucătărie într-un spațiu cu adevărat deosebit.

Iar dacă și tu ai decis că a venit momentul să reamenajezi bucătăria, atunci te invităm să consulți oferta noastră de blaturi de bucătărie din quartz. Modelele, culorile și texturile disponibile în catalogul nostru sunt atât de variate încât pur și simplu nu ai cum să nu găsești ceea ce cauți.

Sute de modele in oferta, peste 70 aflate permanent in stoc, executie de calitate plus servicii asigurate in mod responsabil atat in timpul montarii produselor cat si dupa – toate astea le gasesti la Prowest, unul din producatorii cu expertiza cea mai indelungata din domeniu.

De asemenea, dacă ai nevoie de informații suplimentare, nu ezita să ne contactezi, îți stăm la dispoziție cu toate sfaturile și recomandările de care ai nevoie pentru a putea face cea mai bună alegere.

 

Cu drag,

Echipa Prowest

Articolul precedent Blat de baie din granit vs Blat de baie din quartz - idei si sfaturi practice montaj si alegere
Urmatorul articol Prowest, servicii complete pentru blaturi de bucătărie realizate pe comandă

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii