Blat de baie din granit vs Blat de baie din quartz - idei si sfaturi practice montaj si alegere

Atunci cand ne amenajam baia, cu siguranta dorim sa cream o imagine placuta, impecabila si care sa ne imbie la relaxare. In acest sens, de o deosebita importanta este alegerea blatului din baie. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre particularitatile unui blat ideal, despre cum il alegem si despre alte sfaturi practice de folos.

Daca te-ai hotarat ca iti doresti o baie cu aspect luxuriant, care sa iti ofere clipe de rasfat, atunci sigur te-ai gandit la fiecare detaliu al acesteia si vrei ca notiunea de confort sa se traduca in orice coltisor al incaperii. Unul dintre cele mai vizuale parti ale baii o reprezinta mobilierul, respectiv blatul pe care se fixeaza lavoarul/le. De ceva timp, a aparut si in oferta existenta pe piata noastra blatul din quartz, blat care concureaza cu alte materiale naturale precum granitul, travertinul sau marmura.

Quartzul compozit pentru blaturi este un produs natural, de obicei are in compozitie cristale de  quartz granulat in proportie de pana 95%, la care se adauga rasini poliesterice, dar si polimeri si pigmenti de culoare. In plus, functie de modelul in cauza, pot aparea si elemente decorative precum sidef, cristale de oglinda si sticla, anumite insertii metalizate etc, fapt ce ii confera materialului obtinut o nota de eleganta si unicitate care se transfera implicit interiorului amenajat.

Ca proprietati, quartzul este un mineral natural rezistent, cu o duritate similara cu cea a diamantului. In consecinta, suprafetele din quartz rezista foarte bine la pete, zgarieturi, lovituri, agenti chimici iar rasinile incorporate creeaza o suprafata nonporoasa, antibacteriana, fapt ce il recomanda pentru zone in care pastrarea igienei este absolut necesara, precum este baia. Se intretine si se curata usor cu carpa umeda sau burete moale, fiind recomandata evitarea folosirii detergentilor agresivi chimic sau produselor de curatare abrazive.

In plus, un astfel de blat este si termorezistent, pastrandu-si foarte bine culoarea, stralucirea  si textura in timp.

Posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de nuante si tipuri constructive (modele) de blaturi de baie din quartz reprezinta o actiune personalizata prin intermediul careia putem opta pentru eleganta si somptuozitate

Granitul este un material bun si rezistent ce poate fi folosit pentru blatul din baie. Acesta nu manifesta sensibilitate la radiatiile UV, avand avantajul de a putea fi folosit si in placari sau blaturi exterioare. Spre deosebire de quartz, granitul e aproape insensibil la temperaturi extreme, fara efecte vizibile sau afectari asupra acestuia.

Se prezinta in culori variate si se intretine relativ usor, dar unul din dezavantajele acestuia il reprezinta suprafata poroasa care poate genera probleme in timp (patare in profunzime, deteriorare sub actiunea agresiva a anumitor substante – oja, acetona etc). Ca si contrapondere, exista insa si posibilitatea impermeabilizarii acestuia, prin aplicarea de substante sigilante speciale (lac, ceara etc).

Montajul celor doua tipuri de blat se face in mod asemanator:

  • se masoara cu atentie mobilierul sau locul/zona in care se va monta produsul, tinandu-se cont de pozitionarea instalatiei de apa, a peretilor etc.
  • se executa blatul conform tipologiei si cerintelor tehnice dorite (tip cant/margine blat, tip si nr. decupaje lavoare baie, tip baterie baie etc).
  • se efectueaza transportul blatului de catre o echipa specializata, pentru ca acesta sa nu se fractureze ( mai ales in cazul blatului din granit);
  • se realizeaza montajul propriu-zis, functie de structura pe care se instaleaza (mobilier sau structura metalica/gips carton). Atentie, in cazul mobilierelor sau structurilor montate suspendat trebuie avuta in vedere rezistenta peretilor, tinand cont ca unele blaturi pot cantari peste 100 kg.
  • se verifica planeitatea blatului dupa montaj, mai ales in cazul blatului format din mai multe piese.
  • Daca este cazul, se lipesc placile de blat adiacente cu un mastic/adeziv special, care asigura aderenta si impermeabilizarea rostului dintre placi:
  • se monteaza chiuveta si se izoleaza cu silicon;
  • se monteaza bateria si mai apoi plinta/inaltatorul la perete;

 

In principiu, ambele blaturi se utilizeaza in conditii foarte bune, alegerea acestuia fiind o chestiune de gust, fie ca blatul este din granit sau din quartz. In final, ceea ce face diferenta este modul in care punem in valoare un anumit model de blat de baie in procesul de amenajare a baii.

Articolul precedent Ce culori se potrivesc pentru mobilierul de baie?
Urmatorul articol Blatul de bucătărie: sfaturi de selecție și întreținere

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii