Cum amenajăm bucătăriile mici? Sfaturi utile

Bucătăria este unul dintre cele mai importante spații din casă și, la modul obiectiv, nicio altă încăpere nu poate rivaliza cu ea din punct de vedere al polivalenței. Aici ne întâlnim cu familia seara, în jurul mesei și ne povestim întâmplările de peste zi. Tot aici ne invităm prietenii la o șuetă și la un pahar de vin. Și, mai nou, tot bucătăria e cea care se poate transforma cu ușurință și într-un mini-birou, unde poți să îți duci laptopul și să iei parte la acel video-call cu colegii de serviciu.

În contextul de mai sus, devine foarte important ca bucătăriile noastre să fie transformate în spații cât mai primitoare, însă păstrând, în același timp, elementele practice, care țin de latura funcțională. Cu toate acestea, nu de puține ori vei constata că majoritatea celor care încep un proces de amenajare sau de reamenajare au convingerea că doar o bucătărie foarte mare, cu spațiu generos, poate răspunde unei serii atât de complexe de criterii precum cele enumerate de mai sus.

Adevărul este, însă, că și o bucătărie mică poate deveni un spațiu la fel de primitor și de polivalent. Secretul este să o amenajezi cât mai corect, începând cu gama de mobilier de bucătărie pentru care optezi și terminând cu electrocasnicele alese și cromatica pereților.

În cele ce urmează îți oferim un ghid util pentru amenajarea bucătăriilor mici, pe care îl poți folosi inclusiv ca sursă de inspirație pentru amenajarea altor spații mici. Nu avem pretenția că este exhaustiv, însă ne dorim să îți fie util măcar la nivel de inspirație.

Câteva reguli utile pentru amenajarea bucătăriilor mici

Așa cum aminteam mai sus, atunci când vorbim de spații mici, este important să ținem cont de câteva reguli care ne pot ajuta să găsim cele mai inteligente soluții pentru maximizarea spațiului pe care îl avem la dispoziție.

În general, constructorii nu sunt generoși cu numărul de metri pătrați pe care îi rezervă bucătăriilor nici măcar în locuințele mari, iar lucrurile devin și mai complicate în cazul locuințelor mici. Cu toate acestea, putem compensa acest neajuns prin urmarea câtorva reguli generale, care ne pot ajuta să obținem rezultate mulțumitoare atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al ergonomiei și funcționalității.

  • Optează pentru minimalism

Dacă vorbim de amenajarea bucătăriilor mici, atunci este bine să ținem cont că există stiluri care pot „încărca” spațiul și diminua vizibil senzația de „spațios”. O bucătărie mică nu va face casă bună cu un stil provensal, rustic sau eclectic, de exemplu. Toate aceste stiluri implică prezența a foarte multe elemente de decor care pot diminua considerabil spațiul. Pe de altă parte, un stil minimalist va pune în valoare foarte bine o bucătărie mică. La fel stau lucrurile și în cazul stilurilor scandinav sau industrial. Toate aceste stiluri presupun un minimalism implicit, care se pliază foarte bine pe spațiile mici.

  • Folosește inteligent spațiile de depozitare

Așa cum aminteam mai sus, dacă vorbim despre cum amenajăm bucătăriile mici, atunci trebuie să ținem cont permanent de faptul că spațiul trebuie valorificat la maximum. Acest lucru se aplică mai ales în cazul spațiilor de depozitare.

O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi să folosești polițe pentru depozitarea borcanelor cu mirodenii sau să agăți ustensilele pe care le folosești mai des pe suporturi amplasate deasupra blatului. De asemenea, o altă idee bună ar fi să prelungești lungimea dulapurilor până sub tavan, mai ales dacă ai optat pentru un stil de amenajare minimalist, care permite asemenea excepții. Și, nu în ultimul rând, ai putea să atașezi buzunare textile pe fețele interioare ale corpurilor de depozitare.

  • Alege culori deschise

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac deținătorii de bucătării mici ține de alegerea culorilor. În general, specialiștii în design și în spații interioare recomandă ca pentru spațiile mici să folosești întotdeauna culori deschise. Fie că vorbim de mobilierul ales, de culoarea electrocasnicelor sau a pereților, ideal este să încerci să optezi pentru o cromatică generală cât mai luminoasă. Culorile închise diminuează senzația de spațiu și, în plus, absorb și lumina, lucru care, din nou, restrânge senzația vizuală de loc spațios.

Acum că am trecut în revistă regulile generale de care trebuie să ții cont în procesul de amenajare a unei bucătării mici, te invităm să aflăm cum poți amenaja diferite tipuri de bucătării mici.

Cum amenajezi o bucătărie mică în funcție de formă

În general, o bucătărie mică poate să fie lungă și îngustă, pe balcon sau open-space. Iată ce trucuri poți folosi în cazul fiecăruia dintre aceste tipuri:

  • Bucătărie mică, lungă și îngustă

În cazul acestei bucătării este indicat să te concentrezi pe nevoile tale reale. Cu alte cuvinte, să excluzi tot ceea ce nu îți este neapărat indispensabil. O masă cu flori? Ar fi un element plăcut, însă va ocupa inutil spațiul, prin urmare nu este o idee prea bună. O mașină de spălat vase masivă? În mod sigur cu toții ne dorim aparatură impunătoare, însă, la fel ca în cazul de mai sus, acest lucru poate însemna folosirea ineficientă a spațiului și aglomerarea lui.

Mai presus de preferințe, în cazul unei bucătării lungi și înguste ar trebui să iei în considerare soluții cât mai inteligente. Aparenta lipsă a libertății de mișcare te poate descuraja, în primă fază, însă poți, de exemplu, să alegi corpuri de mobilier suspendate, care pot fi o idee bună și din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere estetic. De asemenea, dacă vrei să te bucuri de o masă de unde să poți să iei apelurile video de la colegii de serviciu sau unde să savurezi un pahar de vin cu partenerul sau partenera ta de viață, optează pentru o masă pliabilă sau extensibilă.

  • Bucătărie mică, pe balcon

Destul de rar întâlnite în locuințele din afară, bucătăriile pe balcon sunt o realitate comună pentru multe dintre apartamentele mai puțin spațioase din țara noastră. În general, constructorii sau chiar proprietarii preferă să mute bucătăria pe balcon pentru a se elibera de spațiul destinat inițial bucătăriei.

În cazul unei bucătării pe balcon este bine să ții cont de aceleași reguli prezentate mai sus, minus regulile care țin de cromatică. Având în vedere că vorbim de un spațiu foarte luminos, o bucătărie pe balcon poate face casă bună și cu o cromatică compusă din culori închise. Prin urmare, poți opta, cu succes, pentru electrocasnice sau mobilier în culori mai închise sau chiar poți chiar să alegi să vopsești pereții într-o culoare mai puțin luminoasă.

  • Bucătărie mică, open-space

În acest caz vorbim de un spațiu mic, dar mult mai ofertant decât variantele prezentate mai sus. Soluția de bucătărie open-space îți dă posibilitatea să jonglezi mult mai creativ atât cu elementele de design, cât și cu modul în care aranjezi mobilierul sau electrocasnicele. Una dintre puținele reguli de care trebuie să ții cont în cazul unei bucătării mici open-space se referă la mobilier: mobilierul pe care îl alegi pentru amenajarea unei bucătării mici va trebui să se integreze armonios în estetica generală a locuinței, iar montarea unei hote performante este obligatorie.

Ce materiale alegi pentru blatul dintr-o bucătărie mică

Un alt aspect important atunci când amenajăm bucătăria este alegerea blatului. Pe de o parte, blatul de bucătărie este un element util, practic, cu scop precis, însă, pe de altă parte, el poate schimba aspectul unei bucătării și da consistență stilistică întregului spațiu. Prin urmare, este foarte important să știi cum îl alegi pe cel mai potrivit.

ată câteva variante care pot plia foarte bine pe o bucătărie mică:

  • Blat din quartz

Blatul din quartz este una dintre cele mai versatile soluții. În plus, quatzul este un material dur, rezistent și cu porozitate scăzută, prin urmare nu va avea probleme prea mari de-a lungul timpului. Ce ar mai fi de spus? Poate doar că acest material este foarte rezistent și la zgârieturi și pete, ceea ce îl transformă într-o soluție ideală pentru orice bucătărie. În plus, gama de culori este una foarte largă, iar întreținerea lui se face foarte ușor, cu un simplu burete sau cu o cârpă umedă.

  • Blat din ceramică

Pentru amenajarea unei bucătării mici poți opta și pentru un blat din ceramică. Printre avantajele acestui tip de blat se numără și opțiunile de design variate pe care le oferă. Cu alte cuvinte, un asemenea blat nu îți îngrădește opțiunile de amenajare. De exemplu, pentru un spațiu mic, cu un design minimalist, se poate potrivi de minune un blat în nuanțe de ciment-beton sau închise, precum modelele Portland Hood sau Sahara Noir de la Prowest. Dimpotrivă, dacă optezi pentru un stil mai clasic, atunci poți alege unul precum Calcatta Gold sau Statutario Extra. Nu în ultimul rând, aceste blaturi sunt foarte rezistente și, la fel precum cele din quartz, se întrețin destul de ușor.

  • Blat din granit

Blatul din granit se potrivește foarte bine unei bucătării mici și cochete, mai ales pentru că execuția lui este, de obicei, una foarte meticuloasă. Un asemenea blat va pune în evidență stilul cochet, elegant, și va seta tonul general al încăperii.

  • Blat din lemn

Un asemenea blat poate fi o opțiune pentru o bucătărie mică doar dacă alegi un produs din stejar, de exemplu. Acestea sunt, în general, destul de rezistente la uzură, iar aspectul este unul pe măsură, care va pune în valoare întregul spațiu.

Ce tip de pardoseală folosim pentru amenajarea unei bucătării mici

Dacă vorbim despre succesul unui proces de amenajare sau reamenajare a unei bucătării mici, atunci trebuie să știi că fiecare element are un rol foarte important în menținerea armoniei încăperii. Prin urmare, nici pardoseala nu trebuie lăsată la voia întâmplării.

Iată câteva soluții care se pretează pentru amenajarea bucătăriilor mici:

  • Gresie

Plăcile din gresie au marele avantaj de a fi elegante și de a da o notă deosebită unui spațiu mic. Un truc care te-ar putea ajuta: optează pentru gresie de mari dimensiuni pentru a atenua efectul vizual al unei bucătării de dimensiuni mici.

  • Parchet

În acest caz, vei avea nevoie, în principiu, de un parchet cu o grosime de peste 8 centimetri pentru că vorbim de expunerea la un mediu în care lichidele, aburii și accidentele de diverse feluri sunt la ordinea zilei, așa că și rezistența pardoselii trebuie să fie una mare.

  • Linoleum

În ciuda prejudecăților, acest material se potrivește foarte bine într-o bucătărie mică. Durabil și disponibil într-o foarte mare varietate de modele și nuanțe, acesta este nu numai o soluție foarte bună pentru un spațiu mic, ci și o alternativă pentru cei care își doresc să folosească materiale eco-friendly.

Acum că ai aflat care sunt câteva dintre regulile și trucurile care te pot ajuta să amenajezi cât mai inspirat și mai inteligent un spațiu mic, nu îți mai rămâne de făcut decât să te pui pe treabă. Dacă respecți măcar o parte dintre ideile și sugestiile de mai sus, rezultatul va fi, cu siguranță, unul încântâtor. Succes!

Articolul precedent Bucătării moderne în stil american: tot ce trebuie să știi despre trendul momentului
Urmatorul articol Tendințe 2020 în design-ul bucătăriei

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii