Ce blaturi de bucătărie să alegem?

În bucătărie, unde activitatea este mereu în toi, blatul de lucru este zona cea mai utilizată din această încăpere, cea mai predispusă la murdărie și cel mai des supusă la temperaturi ridicate. Pe el tocăm, așezăm, ștergem, mâncăm și tot așa.

În condițiile acestea, nu este de mirare că, atunci când îl alegem, trebuie să avem în vedere în primul rând rezistența materialului din care este realizat. Abia apoi ne putem concentra atenția și asupra designului. Așadar, dacă punem accentul pe latura funcțională a acestei suprafețe, trebuie să ne informăm foarte bine cu privire la proprietățile materialului utilizat la fabricarea sa.

Care este cel mai popular blat de bucătărie?

blat de bucatarie din ceramica

La ora actuală, grație evoluției tehnologice, care permite prelucrarea celor mai dure materiale, pe piață există foarte multe tipuri de blaturi de bucătărie:

  • din quartz compozit;
  • din ceramică porțelanată;
  • din granit;
  • din marmură;
  • din lemn.

Fără a intra în prea multe detalii, deoarece vom discuta mai pe larg în alte articole, fiecare model menționat anterior are puncte forte. Cele care se remarcă printr-un număr mare de avantaje sunt însă modelele realizate din quartz compozit și cele din ceramică porțelanată, acestea fiind foarte rezistente, deosebite din punct de vedere estetic, durabile și ușor de întreținut. Așadar, sunt în topul preferințelor cumpărătorilor și continuă să câștige tot mai mulți admiratori. 

Pentru a alege cel mai potrivit model pentru nevoile noastre, trebuie să luăm în calcul atât calitatea și duritatea materialului din care este realizat, cât și alte aspecte. Despre acestea și despre importanța fiecăruia vom discuta în cele ce urmează.

Blat pentru bucătărie – cele mai importante 3 criterii de avut în vedere atunci când îl alegem

Înainte de a vorbi despre cele trei criterii de care trebuie să ținem cont când alegem un blat, trebuie să aducem în discuție un aspect foarte important, și anume gradul de utilizare a bucătăriei.

Ce înseamnă mai exact? Ei bine, dacă această încăpere este utilizată mai puțin, doar atunci când primim în vizită prieteni sau doar dimineața, când ne bem cafeaua, nu are rost să investim într-un blat de bucătărie realizat dintr-un material ultra-rezistent, care necesită alocarea unui buget însemnat. În schimb, dacă suntem bucătari înrăiți și toți cei din familie se implică în activitatea de preparare a mâncării, seară de seară, este clar că această suprafață de lucru trebuie să reziste cât mai bine la pete de orice natură, dar și la umezeală sau temperaturi ridicate.

Acestea fiind spuse, iată care sunt cele mai importante trei criterii în funcție de care ar trebui să alegem blaturile pentru gătit din bucătărie:

●     Materialul

blat bucatarie

Am enumerat mai sus cele mai comune materiale din care poate fi realizat acest produs, dar care este cel mai rezistent dintre acestea? La capitolul ăsta, campionii absoluți sunt quartz-ul compozit și ceramica porțelanată.

O suprafață de lucru executată din oricare dintre cele două materiale oferă nenumărate avantaje, printre care se numără:

  • întreținerea ușoară, grație materialului cu caracteristici unice;
  • aspectul impecabil chiar și după mai bine de 25 de ani de utilizare;
  • rezistența mare la zgârieturi, pete și temperaturi ridicate (chiar foarte ridicate în cazul ceramicii);
  • designul deosebit, care scoate din anonimat bucătăria, indiferent de stilul în care este amenajată aceasta.

Astfel de modele se regăsesc și în portofoliul nostru, în nuanțe și finisaje deosebite. Le poți descoperi pe toate aici.

●     Designul

blat bucatarie quartz

Dincolo de latura sa funcțională, blatul este și un element de design, care va da personalitate bucătăriei. De această dată, alegerea depinde foarte mult de stilul în care este mobilat și decorat spațiul.

Dacă este vorba despre o bucătărie în stil vintage, în care predomină lemnul și mobilierul cu aspect vechi, atunci cel mai recomandat este să optăm pentru un blat cu aspect uni sau marmorat, eventual cu prelucrări frezate de cant care vor oferi un aspect deosebit mobilierului și chiar întregii bucătării.

În cazul în care acest spațiu, la fel ca întreaga locuință, este amenajat în stil contemporan, modern, atunci un model din quartz sau ceramică în nuanțe de alb, negru sau gri ciment se va integra perfect în decor, oferind o notă de prețiozitate și eleganță interiorului. În acest caz prelucrările de cant pot fi simple, cu forme drepte, slim sau grosimi variate, cea mai uzuală fiind cea de 40 mm. Din punct de vedere estetic, o astfel de alegere este greu de egalat.

Cele mai cunoscute sunt modelele din quartz compozit, disponibile într-o mare varietate de nuanțe și finisaje (lucioase sau mate, cu aspect marmorat sau texturat, uni sau cu inserții de cristale, în nuanțe sidefate sau metalice).

●     Serviciile complementare

Sub nicio formă nu puteam trece peste acest aspect, fără de care valoarea blatului în sine ar fi aproape nulă. Care sunt serviciile care aduc plusvaloare întregului proiect? Este vorba despre consultanță, proiectare, măsurători, transport și montaj.

Atunci când nu suntem suficient de informați sau pur și simplu nu știm cum să facem cea mai bună alegere, serviciile de consultanță sunt de un real ajutor. Pe baza discuțiilor cu consultanții companiei alese se întocmește un proiect mai mult sau mai puțin complex, în care vor fi cuprinse toate informațiile necesare pentru prelucrarea corectă a blatului de bucătărie (măsurători, nuanțe de material, decupaje electrocasnice și sanitare, profilări de cant, alte specificații utile).

Pentru că am adus aminte de măsurători, acestea sunt deosebit de importante și vizează nu numai mobilierul de bucătărie, ci întregul spațiu (în special poziționarea față de pereții adiacenți). Practic, aceste informații vor sta la baza realizării unor proiecte de blaturi executate pe dimensiuni unicat, care se vor încadra perfect în spațiul bucătăriei.

Transportul și livrarea blaturilor la locația aleasă pentru montaj pare de multe ori un serviciu banal, destul de neglijat în raport cu celelalte aspecte. Însă, având în vedere că operațiunile împlică manipularea unor piese deopotriva delicate (cu zone de fragilitate, mai ales în zona decupajelor) și deosebit de grele și uneori, agabaritice (piese sau insule de dimensiuni considerabile) este ușor de înțeles că această activitate nu poate fi făcută de oricine, mai ales în condiții de siguranță.

Iar când este vorba de locații situate la etaje superioare, cu scări mai mult sau mai puțin înguste, a urca la locul cuvenit piese de peste 100 kg, care nu încap în lift, devine o adevărată provocare. Din aceste considerente, de multe ori, banalul transport devine una dintre activitățile cele mai importante, cu un consum de efort amplificat.

Montajul profesional, ultima etapă a procesului de achiziție, este iarăși, esențial. Pentru ca îmbinările dintre diversele piese componente ale blatului să devină cât mai puțin sesizabile, este necesar ca această operațiune să fie realizată de o echipă de oameni dedicați, cu experiență în domeniu, pregătiți să utilizeze corect cele mai bune materiale de îmbinare, pentru a asigura o aliniere perfectă a suprafeței și, prin urmare, o potrivire fără cusur.

Și da, acesta este un criteriu foarte important de alegere a blatului de bucătărie, pentru că în prețul total sunt incluse, de cele mai multe ori, și serviciile amintite. Acestea sunt motivele pentru care modelele realizate din materiale premium (cum sunt quartz-ul compozit, ceramica porțelanată sau granitul) au prețuri mai mari decât cele executate din materiale mai slabe calitativ (cele din Pal termorezistent).

În încheiere, îți spunem că Prowest s-a remarcat de-a lungul celor peste 15 ani de activitate în domeniu, tocmai prin faptul că a reușit să îmbine aceste două componente esențiale: blaturi de bucătărie din quartz și ceramică și servicii premium de consultanță, măsurători, transport și montaj. Așa că, dacă ești în căutarea celor mai bune soluții pe termen lung, contactează-ne!

Articolul precedent Tendințe 2020 în design-ul bucătăriei

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii