Instrucțiuni de întreținere și utilizare

Blaturile de bucătărie din quartz sunt recunoscute pentru rezistența remarcabilă în timp. Durata medie de viață a unui blat din quartz este de peste 25 de ani. Produsul își va păstra strălucirea și eleganța naturală, după multi ani de folosire, dacă respectați câteva reguli simple de întreținere.

Întreținerea blatului din quartz

Pentru a vă asigura că blatul dvs se prezintă în cele mai bune condiții și peste mulți ani, vă rugăm să acordați atenție câtorva reguli simple pentru întreținerea acestui produs:

 • Îi puteți păstra strălucirea și eleganța naturală cu o simplă curățare de rutină (lavetă umedă și detergent lichid).
 • Este întotdeauna mai ușor să cureți o pată proaspătă decât să ai de-a face cu o murdărie uscată. Ca atare, încercați sa înlăturați urmele proaspete de mâncare înainte de a se transforma în pete uscate. Și întotdeauna clătiți cu apă din abundență pentru a îndepărta toate urmele agenților de curățare folosiți.

Curățarea blatului din quartz

Blatul din quartz compozit se poate curăța foarte ușor, fiind foarte rezistent la pete și zgârieturi. Este suficient să îl ștergeți cu o lavetă umedă și detergent lichid. Asigurați-vă întotdeauna că după curățare ați îndepărtat urmele de detergent cu apă  și nu lăsați reziduurile de detergent să se usuce.

Ce produse de curățare puteți folosi, în funcție de tipul de murdărie:

 • Lichide care s-au vărsat: o lavetă umedă și un detergent lichid, când este cazul. Clătiți cu apă și uscați.
 • Lichide care s-au uscat (sucuri, sosuri, ceai etc): O lavetă sau o cârpă umedă de bumbac și burete Scotch Brite / 3M plus un detergent spray (Cif Power Spray / Mr Muscle Kitchen Spray). Frecați cu laveta sau partea moale a buretelui, după care clătiți bine cu apă și apoi ștergeți.
 • Grăsime: O lavetă umedă și Ajax Spray sau Mr Muscle Kitchen Spray. Aplicați pe pată, îndepărtați pata, apoi clătiți cu apă din abundență și ștergeți suprafața.
 • Pete uscate greu de îndepărtat (muștar, gumă de mestecat, vopsea, lac de unghii) : O spatulă din plastic, lavetă umedă și Mr Proper Active Gel sau Domestos. Aplicați pe pată, răzuiți ușor cu spatula și îndepărtați pata, apoi clătiți cu apă din abundență și ștergeți suprafața.
 • Rugină sau calcar: Cilit Bang Anti Calcar sau Marc Deo Lime and Rust Removing Gel. Aplicați direct pe pată, îndepărtați murdăria, apoi clătiți temeinic cu apă curată

Important: nu lăsați suprafața blatului de quartz să se usuce fără a curăța bine reziduurile de detergent sau agenți de curățare. De asemenea, evitați sub orice formă folosirea agenților de curățare care conțin înălbitori (aceștia pot afecta iremediabil suprafața blatului).

Substanțe / produse chimice de evitat atunci când curățați sau întrețineți blatul din quartz:

 • Agenți de curățare agresivi, cu un nivel pH ridicat  (detergenți pentru cuptor sau grătar, detergenți pentru mașinile de spălat vase)
 • Substanțe de curățare care conțin înălbitori
 • Produse de curățare care conțin uleiuri, pulberi sau substanțe abrazive (precum săpunurile cu ulei, substanțele de curățare a mobilei, detergenți abrazivi - tix etc )
 • Produsele alcaline care conțin hidroxid activ (produse de dezinfectare)
 • Produse care conțin solvenți alifatici sau aromatici (diluanți sau decapanți)
 • Toate substanțele acide care sunt suficient de puternice pentru a afecta chiturile (masticul de la îmbinări)

 În caz de contact accidental la astfel de substanțe, spălați imediat blatul și clătiți bine cu apă din abundență pentru a neutraliza efectul.

Utilizarea blatului din quartz

 • Se pot tăia / toca alimente pe blatul de quartz. Însă, deși blatul de quartz compozit este extrem de rezistent la zgârieturi și tăieri, pentru a menține aspectul de nou și peste 10-20 de ani vă recomandăm să folosiți un suport de tăiere.
 • Blatul de bucătărie din quartz este termorezistent, în sensul că poate tolera expuneri de scurtă durată la temperaturi moderate. Dar, la fel ca orice altă suprafață din piatră, acesta se poate deteriora la schimbările bruște de temperatură. De aceea, vă recomandăm evitați categoric să puneți oalele sau tăvile încinse direct pe blat, existând pericolul ca suprafața acestuia să fie afectată în mod iremediabil (fisuri sau pierderea luciului pe zona afectată).
 • Recomandăm ca orice reparație efectuată la mobilierul de bucătărie, electrocasnice, instalații existente în zona respectivă, să fie făcută cu grijă astfel încât să se evite deplasarea blatului sau a pieselor care îl compun, respectiv deteriorarea îmbinărilor dintre acestea. În acest caz, asigurați-vă că blatul își menține contactul continuu și uniform cu corpurile mobilierului, fără sa existe zone în care acesta să rămână suspendat, fie și câțiva milimetri. Evitați sub orice formă urcarea pe blatul de bucătărie!

Aceste lucruri, singulare sau cumulate, pot duce la tensionarea blatului cu o posibilă fisurare ulterioară în anumite zone sensibile, respectiv desprinderea adezivului (masticului) din zona îmbinărilor dintre piese sau dintre blat și plintă/înălțător.

Așa cum puteți vedea, este suficient să țineți cont de aceste recomandări pentru a vă bucura nu doar de întreținerea și curățarea cu ușurință a blatului dumneavoastră Prowest, ci în special de strălucirea și aspectul de nou al blatului de bucătărie pentru următorii 10-20 de ani.