Cu ce și cum se curăță mobila de bucătărie?

Pregătirea mâncării și luarea mesei în bucătărie presupun, inevitabil, apariția murdăriei, a petelor și chiar a mirosurilor neplăcute. Pentru ca mobilierul de bucătărie să își păstreze aspectul și rezistența timp îndelungat, trebuie să acordăm o atenție aparte procesului de întreținere, îndeosebi curățării corecte a acestuia.  

Desigur, alegând încă de la început piese de mobilier din materiale durabile, riscul ca acestea să fie afectate de murdărie și pete se va diminua considerabil. Tot pentru a asigura longevitatea mobilierului, este recomandat să optăm pentru produse de curățenie de calitate, selectate în funcție de particularitățile fiecărui tip de material cu care vor intra în contact.

Ce se întâmplă dacă nu curățăm corect mobilierul de bucătărie?

curatarea blatului de bucatarie

Din păcate, foarte multe persoane nu acordă atenția cuvenită procesului de curățare a mobilierului de bucătărie și aleg să folosească produsele pe care le au la îndemână sau chiar să amâne ștergerea petelor, lăsându-le astfel să se usuce. Ambele comportamente sunt complet greșite.

În primul caz, al folosirii unor produse de curățare nepotrivite, se poate ajunge la deteriorarea profundă și iremediabilă a suprafețelor, ceea ce înseamnă că mobila va deveni inestetică și nefuncțională și, ca atare, părți importante din ea vor trebui înlocuite sau remediate (dacă acest lucru va mai fi posibil). În a doua situație, respectiv cea în care petele sunt lăsate, din neglijență, să se usuce, este necesar un efort ulterior mult mai mare pentru îndepărtarea murdăriei.

Mai mult decât atât, indiferent dacă mobila din bucătărie este pe colț, cu sau fără corpuri suspendate, realizată în stil contemporan sau clasic, în nuanțe de alb, bej sau în unele mai sobre, curățarea după fiecare utilizare va contribui la menținerea frumuseții sale pentru cât mai mult timp.   

Pentru a evita situațiile anterior menționate și pentru a vă bucura în continuare de aspectul deosebit al bucătăriei, este foarte important, așa cum am spus și la începutul acestui articol, să acordați atenția cuvenită alegerii unor materiale de calitate pentru blat și mobilier.

De exemplu, în portofoliul nostru veți găsi materiale rezistente, caracterizate printr-o capacitate mare de a face față atât murdăriei, cât și temperaturilor foarte ridicate. Le puteți descoperi pe toate aici.

Cum se întreține corect mobilierul de bucătărie?

Trebuie să știți că, în funcție de tipul mobilierului de bucătărie și de amplasarea acestuia, tehnica de realizare a curățeniei va fi ușor diferită. De exemplu, în cazul unui mobilier și al unui blat executate integral din lemn, va trebui să aveți mare grijă la cantitatea de apă pe care o folosiți, pentru că lemnul este un material sensibil la umiditate. Aceeași regulă este valabilă și pentru mobila colorată, intensitatea nuanțelor acesteia putând fi diminuată prin utilizarea unor produse nepotrivite.

Mobilierul produs și comercializat de Prowest este destinat uzului casnic, neputând fi astfel folosit în medii industriale. Așadar, procedurile de curățare trebuie să fie eficiente, dar nu foarte agresive. Țineți cont în procesul de curățare de următoarele:  

  • evitați curățarea mobilierului mai des decât este necesară pentru că altfel riscați să deteriorați suprafața acestuia;
  • pentru îndepărtarea petelor folosiți soluțiile de curățare recomandate de producător, evitând utilizarea cuțitelor sau a altor obiecte ascuțite, mai ales pe suprafețele lucioase;
  • ștergeți periodic de apă mobilierul din jurul chiuvetei și a blatului de lucru (căci acestea sunt cele mai predispuse la umezeală);
  • evitați să așezați obiecte fierbinți direct pe mobilier;
  • încercați, pe cât posibil, să controlați nivelul umidității din bucătărie (umezeala poate afecta în sens negativ mobilierul);
  • evitați expunerea acestuia la lumina directă a soarelui pentru prea mult timp, pentru că își poate pierde luciul;
  • în procesul de curățare folosiți doar substanțe solubile în apă, pe eticheta cărora este specificată clar siguranța utilizării pe melamină sau vopsea;
  • utilizați doar cârpe moi, care nu zgârie;
  • evitați agenții de curățare cu un pH prea ridicat, cum sunt detergenții pentru grătar, cuptor sau cei pentru mașinile de spălat vase.

Cum se întreține corect blatul de bucătărie?

intretinere blat bucatarie

În ceea ce privește sfaturile de întreținere a blaturilor, vom avea în vedere gruparea acestora în funcție de materialul din care sunt fabricate:

Blaturile din quartz compozit

În procesul de întreținere a unui blat realizat din quartz compozit vă recomandăm să țineți cont de următoarele:

  • pentru murdăria ușoară, este suficient să se folosească o lavetă umedă și detergent lichid, ștergând ulterior cu apă caldă orice urmă de detergent;
  • se va evita folosirea substanțelor abrazive și foarte acide, cu un pH foarte mare, pentru că acestea pot interacționa cu rășinile regăsite în compoziția quartz-ului;
  • pentru petele întărite se poate folosi o spatulă, însă doar dacă aceasta este de plastic, iar de îndată ce pata a fost răzuită, resturile se pot îndepărta cu apă și o lavetă moale;
  • se vor folosi doar agenți de curățare din comerț pe eticheta cărora este menționată clar recomandarea pentru blaturile de bucătărie;
  • se va evita folosirea agenților de curățare care conțin înălbitori.

Atenție la tăvi și cratițe încinse! Este interzis să le așezați direct pe suprafața blatului (quartz-ul este rezistent doar la temperaturi moderate, de până în 100 grade Celsius). În cazul tăvilor încinse, șocul termic poate provoca fisuri.

Blaturile din ceramică porțelanată

Un mare avantaj al ceramicii porțelanate este faptul că are o rezistență sporită la pete si zgârieturi. Dar cel mai mare atu îl reprezintă rezistența la temperaturi înalte! Da, în acest caz puteți pune fără grijă tăvi încinse direct pe suprafață.

De asemenea, ceramica porțelanată nu este afectată de curățarea cu substanțe uzuale, fiind un material inert, foarte rezistent.

Vă recomandăm să țineți cont de următoarele atunci când întrețineți un blat realizat din ceramică porțelanată:

  • se va evita întrebuințarea cârpelor/bureților și soluțiilor abrazive;
  • se va evita utilizarea soluțiilor pe bază de fluor și nisipuri de quartz, folosindu-se în schimb agenți de curățare pe bază de silicon;
  • se va evita folosirea muchiilor ascuțite/a cuțitelor ceramice, pentru că pot totuși lasă urme subtile pe suprafața;
  • se vor utiliza doar bureți/lavete moi și apă călduță;
  • singurele soluții permise sunt cele universale (soluțiile/detergenții din uzul casnic);
  • pentru murdăria greu de îndepărtat, foarte eficientă se va dovedi o soluție pe bază de ulei biodegradabil.

Ca sfat de final, vă recomandăm să nu lăsați petele să se usuce, ci să le curățați imediat ce au apărut, după care folosiți apă din belșug. Ulterior, acestea vor fi mai greu de îndepărtat și vă pot chiar determina să apelați la obiecte ascuțite pentru curățare. 

Mai mult decât atât, vă sfătuim să alegeți materiale de cea mai bună calitate pentru bucătăria dumneavoastră, astfel încât întreținerea mobilierului și cea a blatului să fie cât mai facile. Aceleași sfaturi sunt valabile și pentru electrocasnice și mânerele corpurilor de mobilier.

Articolul precedent Tendințe 2020 în design-ul bucătăriei
Urmatorul articol Ce blaturi de bucătărie să alegem?

Spune-ti parerea

Mesajele necesita aprobare inainte de publicare

*Campuri obligatorii